Joko myit saamasi joululahjat?

Puolet suomalaisista on myynyt tai vähintäänkin harkinnut myyvänsä saamiaan joululahjoja joulun jälkeen. Heistä liki joka kolmas on pannut saamiaan joululahjoja suoraan myyntiin. Naiset ovat tässä selkeästi miehiä innokkaampia. Yleisin syy joululahjan eteenpäin myymiseen on se, että kotoa löytyy jo vastaava esine. Toiseksi yleisin syy on lahjan sopimattomuus saajalle. Harvempi jaksaa käydä vaihtamassa ei-toivottuja joululahjoja muihin tuotteisiin.

Tähän kävisi klassiset tarinat naisten miehiltä saamista iskuporakoneista ja toimintaelokuvista eli epäonnistuneista lahjoista, mutta ehkä kyse onkin siitä, että naiset suhtautuvat miehiä enemmän lahjoihin käyttöesineinä. Jos lahjan saajalla ei ole lahjalla juurikaan käyttöä, se myydään. Nuoret aikuiset suhtautuvat asiaan ikääntyneempiä rennommin. Vanhempi väestö  näkee saamiensa lahjojen myynnin epäkohteliaana, Tori.fi:n toimitusjohtaja Meronen sanoo.

Lahjatavaroista useimmin myyntiartikkeleiksi päätyvät kirjat, vaatteet, kengät ja sisustustarvikkeet.

– Kirjan saattaa lukea nopeasti joulunpyhinä ja se on helppoa panna kiertoon. Vaatteet ja kengät puolestaan ovat lahjan hankkijalle hankalia koon ja tyylin puolesta. Sisustusesineissä maut vaihtelevat laajasti. Toisen kaunistus on toisen kauhistus, toimitusjohtaja Meronen pohtii.

Joululahjakauppa käy tässä mielessä vilkkaana myös aaton jälkeen. Liki 30 prosenttia eteenpäin myytävistä joululahjoista menee kaupaksi viikon sisällä. Loput noin 70 prosenttia menee kuukauden sisällä.

Moni lahja päätynyt komeroon pölyttymään

Ei-toivottuja lahjoja ei käydä vaihtamassa kaupoissa erityisen innokkaasti. Ennemmin saaja pitää kohteliaasti lahjan ja työntää sen komeron perukoille pölyttymään.

– Tämä saattaa kertoa kansanluonteestamme. Vaikka lahja olisi ei-toivottu, säilytämme sitä kiltisti nurkissamme. Emme halua loukata, mikä on kunnioitettavaa. Kestävin ja tiedostavin ratkaisu olisi kuitenkin panna tarpeeton tavara kiertoon. Kannattaa muistaa, että toisen turhake on toisen aarre, Meronen muistuttaa.

Roskiin päätyy ani harva lahja. Vain kolme prosenttia lahjansaajista heittää lahjan roskiin.

Kiertotaloutta parhaimmillaan

Joulun lahjarumban jälkeen kodeissa luovutaan myös vanhasta uuden tieltä. Joka viides suomalainen on myynyt irtaimistoa lahjojen edestä pois. Käytetystä tavarasta joulun jälkeen saavat useimmin kyytiä vaatteet, kengät, sisustustarvikkeet ja elektroniikka.

– Vanha leivänpaahdin saa lähdöt uuden design-paahtimen tieltä. Jollekin se vanha paahdin voi olla uusi. Sitä kiertotalous on parhaimmillaan, Meronen sanoo.

Tiedot selviävät Tori.fi:n marraskuussa tekemän kyselyn vastauksista. Kyselytutkimukseen vastasi 1312 suomalaista.

Katso myös

Joka kolmas hyvinvointialueen työntekijöistä eläköitymässä

Kevan eläköitymisennusteeseen on koottu tiedot hyvinvointialueiden ammateista eläkkeelle siirtyvistä. Raportissa tarkastellaan entiseen tapaan myös kunta-alan, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x