Vältä kyllästetyn puun turhaa käyttöä

Kyllästetty puu on tarpeen, kun puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet kannattaa tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Aitojen laudoituksen ja maanpäällisen terassirungon voi tehdä kyllästämättömästä puutavarasta.

Vuosittain Suomessa käytetään painekyllästettyä puutavaraa tuhansia kuutiometrejä. Osa käytöstä on tarpeetonta ja lisää ympäristön kuormitusta. Siksi kyllästämätöntä puutavaraa kannattaa käyttää, kun käsittelemättömän puun käyttöikä on riittävän pitkä. Kyllästettyä puuta tarvitaan vain rakennuskohteissa, joissa puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä säänvaihteluita ja lahoamista vastaan.

– Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää esimerkiksi vesirakentamisessa tai rakenteissa, jotka ovat kosketuksessa maan kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi laiturin kantavat rakenteet tai terassien maata vasten olevat rakenteet. Irti maasta oleviin rakenteisiin voi hyvin käyttää kyllästämätöntä puutavaraa tai vaikka luontaisesti hyvin kosteutta kestävää lehtikuusta. Sisätilojen rakenteisiin kyllästettyä puutavaraa ei saa käyttää, sanoo ylitarkastaja Laura Lakua Tukesista.

Jos rakennat kyllästetystä puusta, niin valitse käyttötarkoitukseen sopivaa, laatuluokiteltua ja merkittyä puutavaraa. A-luokan kyllästettyä puutavaraa tarvitaan vain jatkuvaan maa- ja vesikosketukseen joutuvissa rakenteissa. Maan yläpuolisissa kohteissa AB-luokan kyllästetty puutavara antaa riittävän suojan.

Kantavissa rakenteissa kyllästetyn puutavaran pitää olla lujuusluokiteltua ja leimattua, käytettävä lujuusluokka määräytyy rakennelaskelmien mukaan.

Kyllästetyn puun tulee olla pintakuivaa. Näin vältät haitallisille aineille altistumista ja hankalasti hävitettävän työstöjätteen syntymistä. Käytä suojakäsineitä ja hengityksensuojainta kun työstät kyllästettyä puuta. Älä käytä kyllästettyä puuta kohteissa, joissa paljas iho koskee jatkuvasti kyllästettyä puuta. Kyllästetty puutavara ei myöskään saa joutua kosketuksiin elintarvikkeiden tai juomaveden kanssa.

Kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä sisätiloissa saunoissa ja kylpytiloissa. Sitä ei suositella seuraaviin paikkoihin:

  • kasvilavat
  • kasvimaiden ja marjapensaiden tukirakenteet
  • aidan laudoitus
  • maakellareiden hyllyt
  • kaivonkannet
  • rakennusten ulkoseinät
  • lasitettujen parvekkeiden lattiaritilät
  • maasta irti olevat terassien kantavat rungot
  • kantavien rakenteiden (katokset, kesäkeittiöt) seinätolpat, jotka eivät ole maakosketuksessa

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x