Ilotulitteiden käyttö kiinnostaa entistä vähemmän

Tukesin teettämään kyselyyn vastanneista vain 13 prosenttia aikoo käyttää ilotulitteita vuodenvaihteessa. Vastanneiden keskuudessa ilotulitteiden sallittu käyttöajankohta oli monille epäselvä. Niitä saa käyttää ainoastaan uudenvuodenyönä klo 18–02.

Ilotulitteiden suosio on selvästi laskussa. Myös ilotulitteiden myyntipisteitä on aiempaa vähemmän, ja myyntipisteiden vastuuhenkilöille tarkoitettuja ilotulitetenttejä on suoritettu huomattavasti vähemmän kuin ennen. Pieni osa vanhemmista (7 %) sanoi ostavansa ilotulitteita alaikäisten lasten käyttöön, vaikka niiden käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta.

Käytä suojalaseja myös ilotulituksia seuratessa

Suojalasien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on ollut pakollista yli 10 vuotta. Kyselyyn vastanneista 89 prosenttia aikoo käyttää suojalaseja ilotulitteita ampuessaan.

– Suojalasien käyttöpakko on mennyt hyvin perille, sillä vuosi vuodelta yhä useampi sanoo käyttävänsä suojalaseja ampuessaan ilotulitteita. Suosittelemme suojalaseja myös ilotulitusten katselijoille. Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys ovat vuosia kampanjoineet turvallisen ilotulittamisen puolesta ja kannustaneet ihmisiä käyttämään suojalaseja, Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko sanoo.

– Suojalasien käyttö vähentää selvästi silmävamman riskiä ja vamman sattuessa sen vaikeusastetta, sanoo professori Tero Kivelä HYKSin Silmätautien klinikalta.

Viime vuodenvaihteessa viisi henkilöä sai silmävammoja uudenvuoden ilotulitteista. Heistä neljällä ei ollut suojalaseja. Vuosi sitten ilotulitteista johtuvien silmävammojen määrä oli pienin kahteenkymmeneen vuoteen, jona aikana silmävammoja on tilastoitu.

Lue käyttöohjeet ja noudata suojaetäisyyksiä

Käyttöohjeet kannattaa lukea jo kotona ennen kuin lähtee ilotulitteita ampumaan, jotta ei toimi väärin ja aiheuta vahinkoa itselleen tai muille ihmisille.  Ilotulitteita ampuessa pitää muistaa noudattaa suojaetäisyyksiä. Ilotulitepatoja käytettäessä on tärkeää tukea pata hyvin, ettei se kaadu ja ala tulittaa väärään suuntaan. Lumen puutteessa padan voi tukea esimerkiksi maalla, kivillä tai tiiliskivillä.

Puhelimitse tehtyyn kyselyyn vastasi 1003 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x