Pyöräilijä – opettele väistämissäännöt

Kevään eteneminen tuo koko ajan lisää pyöräilijöitä liikenteeseen. Turvallisen liikkumisen varmistamiseksi sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden on tärkeää tuntea väistämissäännöt.

Vaikka autoilijoiden on ollut pakko opetella liikennesäännöt, niin pyöräilijät voivat ajella liikenteessä käsittämättä liikennesäännöistä mitään.

Pyörätien ja ajoradan risteys

Pyörätien ja ajoradan risteyksessä pyörätiellä ajavan pyöräilijän on väistettävä molemmilta sivuilta ajorataa pitkin lähestyviä ajoneuvoja, ellei näillä ole väistämismerkkiä.

Jos ajorataa pitkin lähestyvillä on väistämismerkki, ajoradalla ajavan on väistettävä pyöräilijää, muutoin ei. Väistämismerkkejä ovat kärkikolmion lisäksi STOP- ja väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkit.

Kääntyvä ajoneuvo

Kääntyvä ajoneuvo väistää risteävää tietä ylittävää pyöräilijää siitä riippumatta, käyttääkö pyöräilijä tien ylitykseen suojatietä vai pyörätien jatketta.

Suojatiesääntö koskee myös pyöräilijää

Ajoneuvolla – siis myös polkupyörällä – risteävää suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että pysäyttäminen onnistuu tarvittaessa. Jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku.

Suojatien eteen pysähtynyttä ajoneuvoa tai raitiovaunua ei saa pyörälläkään ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää vapaata kaistaa tai suojakoroketta.

Tarkkana pysäkkien kohdalla

Pyöräilijän on annettava esteetön kulku linja-autosta tai raitiovaunusta poistuville sekä niihin nouseville matkustajille. Käytännössä tämä edellyttää tilanteeseen sopivaa nopeutta, huolellista havainnointia ja tarvittaessa myös pysähtymistä.

Pyö­rä­tiel­tä a­jo­ra­dal­le

Siirtyessään pyörätieltä ajoradalle, esimerkiksi pyörätien päättyessä, on pyöräilijän väistettävä ajoradan liikennettä.

Ajoradalla pyöräiltäessä noudatetaan samoja väistämissääntöjä kuin muutkin siellä ajavat ajoneuvot. Esimerkiksi tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta lähestyvää.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x