Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. (Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia.)

Kotihoidolle tulee helpotuksia pysäköintiin

Tieliikennelakia koskeva muutos helpottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen työntekijöiden pysäköintiä 1.6.2020 lukien uuden tieliikennelain muutoksen myötä. Uudet säännökset mahdollistavat kotihoitajien ja vastaavia palveluja tuottavien työntekijöiden ajoneuvojen pysäköinnin ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla.

Pysäköinti on mahdollista myös kadulla, jossa pysäköinti on kielletty liikennemerkillä C38 (pysäköintikielto) tai liikennemerkillä C39 (pysäköintikieltoalue). Pysäköinti on mahdollista myös liikennemerkillä osoitetulla pihakadulla muuallakin kuin merkityllä pysäköintipaikalla. Lisäksi kotihoidon pysäköintitunnuksella varustettua ajoneuvoa saa ajaa ja pysäköidä kiellosta huolimatta liikennemerkin H25 (huoltoajo sallittu) vaikutusalueella.

– Lakimuutoksella helpotetaan kotihoidon työntekijöiden arkea ja parannetaan asiakkaiden palvelua. Jatkossa kunnat voivat halutessaan myöntää kotihoitoon pysäköintilupia. Tärkeään työhön ja ihmisten kohtaamiseen vapautuu aikaa, kun sitä kuluu vähemmän parkkipaikan etsimiseen, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Kotihoidon pysäköintimahdollisuuden käyttäminen edellyttää, että ajoneuvossa on kunnan myöntämä pysäköintitunnus. Tunnus voidaan myöntää kotihoidon työntekijälle tai kotihoitoa tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle kunnan lakisäänteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteuttamista varten. Pysäköintitunnus ei kuitenkaan oikeuta pysäköintiin asuinkiinteistön piha-alueella, jos alue ei ole kunnan katuverkolla.

Pysäköinti tien vasempaan reunaan sallittua

Taajamassa voi kaksisuuntaisella tiellä pysäyttää tai pysäköidä kulkusuunnassa vasemmalle puolelle tietä, jos se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä. Pysäyttämistä ja pysäköintiä koskevat kiellot ovat voimassa molemmille puolille tietä pysäköidessä. Pysäköinti ja pysäyttäminen on kielletty mm. liikenneympyrässä, pyöräkaistalla ja linja-autokaistalla. Pysäyttäminen on kuitenkin sallittua pakollisen liikenne-esteen, väistämisvelvollisuuden noudattamisen tai hätätilanteen vuoksi.

Täydennyksenä myös jo käytössä olevia säännöksiä

Vallitsevasta koronaepidemian aiheuttamasta poikkeustilasta johtuen eduskunta hyväksyi kotihoidon pysäköintisäännösten yhteydessä myös vuoden 2019 alussa tieliikennekäyttöön hyväksyttyjen ns. HCT-ajoneuvoyhdistelmien käyttöä koskevien säännösten sisällyttämisen uuteen tieliikennelakiin. Lyhenne HCT tulee sanoista High Capacity Transport. Se on kansainvälisesti vakiintunut termi sallittua pidemmille tai raskaammille yhdistelmille tieliikenteessä, jotka eivät ole kuitenkaan erikoiskuljetuksa. Erikoiskuljetuksissa suurempi mitta tai massa syntyy yksittäisen kappaleen suuresta koosta tai painosta. HCT-kuljetuksissa suurempi pituus tai paino syntyvät suuremmasta tavaramäärästä. Sallittua pitempiä tai raskaampia HCT-kuljetuksia on kokeiltu vuodesta 2013 lähtien poikkeusluvilla.

Samassa yhteydessä hyväksyttiin pyörätien kaksisuuntaisuutta osoittavan liikennemerkin asettamiselle seitsemän vuoden siirtymäaika. Siirtymäajalla helpoitetaan merkkien asettamisesta aiheutuvaa taloudellista rasitetta.

Katso myös

Luistonesto ja ajonhallinta säästävät renkaita

Autoilija valitsee mielellään kitkarenkaat, jotta ajo olisi mahdollisimman hiljaista. Sähköautoilijan ei tarvitse olla huolissaan renkaiden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x