Alkoholiin liittyy paljon myyttejä. Miten tissuttelu vaikuttaa todellisuudessa? Väitteitä kommentoi päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.
Ulkomaan reissulla naukku terävää viinaa aamuisin pitää vatsapöpöt loitolla
”Alkoholi ei pöpöjä tapa yhtään sen enempää kuin vatsalaukkumme hapot, joten lisähyötyä ei viinan ottamisesta saa. Itse asiassa alkoholi heikentää aina vähintään hetkellisesti vastustuskykyä, joten vaikutus saattaa olla ihan päinvastainen kuin on toivottu.”
Lasi viiniä auttaa nukkumaan paremmin
”Lasi viiniä saattaa rentouttaa ja helpottaa nukahtamista, mutta heikentää unen laatua sekä palautumista. Se näkyy helposti väsymyksenä ja vireystilan heikentymisenä seuraavana päivänä. Säännöllinen alkoholin käyttö saattaa vaikuttaa merkittävästi muun muassa toimintakykyyn ja muistiin, kun uni on ollut pitkään heikkolaatuista.”
Annos alkoholia silloin tällöin pitää muistin virkeänä ja aivot terävänä
”Alkoholi on hermomyrkky ja jokainen annos vaikuttaa hermostoon negatiivisesti. Vuosien ja vuosikymmenien saatossa alkoholi silloin tällöinkin otettuna vaikuttaa heikentävästi muistiin ja aivoihin. Mikäli ihmisellä on jo alkavaa muistiongelmaa, alkoholi pahentaa oireita.”
Lasillinen alkoholia muutaman kerran viikossa pitää sydämen kunnossa ja saa veren kiertämään
”On totta, että alkoholi pitänee verisuonet niin sanotusti puhtaampana, mutta sydäntä se ei helli vaan vaurioittaa sitä säännöllisessä käytössä. Ylipäätään alkoholin positiiviset vaikutukset verenkiertoelimiin kumoutuvat kaikilla muilla haitoilla, joita säännöllinen käyttö aiheuttaa.”