Lastaa peräkärry oikein ja sido kuorma

Kesällä liikenteessä on tavallista enemmän peräkärryjä. Moni tekee rakennus- ja pihahommia tai kuljettaa koneita ja veneitä. Kuljetettaessa mitä vain, niin kuorma pitää lastata ja kiinnittää oikeaoppisesti.

Kuljettaja on aina vastuussa kuormasta ja kuljetuksesta – myös silloin, jos joku muu on lastannut kuorman. Huolimattomuudesta tuomiona voi olla jopa törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Peräkärryn lasti on sidottava paikoilleen myös kuomullisessa peräkärryssä. Tavarat sidotaan kiinni kärryssä oleviin sidontalenkkeihin, eikä toisiin tavaroihin.

Kuorma sidotaan tukevasti kiinni kuormaliinoilla ja/tai verkoilla. Liinoja on monenlaisilla kiinnityksillä, kuten pikaklipseillä ja räikkäkiristyksellä. Sidontavälineiden merkinnöistä selviää minkälaista kuormitusta ne kestävät. Liinojen on keston on oltava pituussuunnassa kuorman painon verran ja sivusuunnassa puolet siitä.

Kiristä liinat kunnolla. Isojen räikkäliinojen kiristysvoima on kuitenkin niin suuri, että ne saattavat vaurioittaa kuljetettavaa tavaraa, ilman kulmatukia tai esineiden suojausta liinan kohdalta. Lähdön jälkeen on hyvä tarkistaa kuorma muutaman kilometrin ajon jälkeen. Liinat hakevat tärinässä paikkaansa ja voivat löystyä.

Pressu ei tarkoitettu sidontavälineeksi, vaan se on pelkkä sääsuojus. Pressun tehtävä on suojata kuormaa kastumiselta tai estää, ettei kuormasta pölise tai lentele mitään tielle. Esimerkiksi lehti-, risu- ja multakuorman saa kiinnitettyä peräkärryyn kuormaverkolla.

Tavarat on lastattava siten, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Kiinnitä painavimmat tavarat keskelle kärryä, akselin päälle. Varmista, että kärryyn jää hiukan painoa aisan puolelle.

Älä ota ylikuormaa

Kevyen, jarruttoman peräkärryn ja kuorman yhteenlaskettu kokonaispaino ei saa ylittää 750 kiloa. Vetoautosta riippuen kuorma voi painaa noin 400 kiloa. Merkintä suurimmasta sallitusta perävaunumassasta löytyy auton rekisteriotteesta.

Pidemmät tavarat, kuten takareunan yli tulevat laudat tulee merkitä punaisella tai punakeltaisella merkkilipulla. Lippu vaaditaan, jos kuorma ylittää laidan yli metrin tai enemmän. Kaksi metriä on suurin sallittu laidan ylitys. Pimeällä liikkuessa pitkän lastin päähän on kiinnitettävä punainen valo. Lasti ei saa ylittää peräkärryn laitoja sivusuunnassa.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x