Voiko lapsen antaa päättää itse ruokavaliostaan

Lapsien vastuu ruokavaliostaan jakaa mielipiteitä. Monet antavat jälkikasvunsa päättää vasta teininä syömisistään. Usean mielestä vasta 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat ovat riittävän vanhoja päättämään itse syömisestään. Osa antaa jo alle 10-vuotiaiden tehdä itsenäisesti omaa ruokavaliotaan koskevia päätöksiä.

Lähes kaikki ovat kuitenkin sitä mieltä, että vanhemman tehtävä on opettaa lapsi syömään terveellisesti ja päivähoidolla sekä koululla on velvollisuus opettaa lapset syömään terveellisesti.

Vinkkejä, joilla saat lapset syömään terveellisesti

Aloita päivä aamupalalla
Aamiaisen syöminen laittaa päivän käyntiin ja auttaa jaksamaan seuraavaan ateriaan asti. Jos aamiainen ei maistu, edes banaani ja lasillinen maitoa ovat tyhjää vatsaa parempi vaihtoehto.

Tarjoa terveellisempiä välipaloja
Lapsille on helppoa antaa herkkuja naposteltavaksi, mutta niissä on usein paljon energiaa ja vain vähän ravintoaineita. Varaa keksien, vanukkaiden ja muiden herkkujen sijaan tarjolle terveellisiä välipaloja kuten hedelmiä, suolattomia pähkinöitä ja maustamatonta jogurttia.

Juomaksi maitoa tai vettä
Tarjoa ruokajuomaksi rasvatonta maitoa ja janojuomaksi vettä. Mehu ja muut makeat juomat kannattaa säästää herkkuhetkiin. Vaikka täysmehussa on myös hyviä ravintoaineita, siinä on paljon energiaa eikä lainkaan kokonaisten hedelmien sisältämiä kuituja.

Kasvata itse
Vihannesten ja yrttien kasvattaminen kotona on hauska tapa opettaa lapselle, mistä ruoka tulee. Lapset maistavat uusia kasviksia mieluummin, kun he ovat olleet mukana niiden viljelyssä. Jos käytössä ei ole puutarhaa, myös ikkunalaudalla voi kasvattaa yrttejä ja versoja.

Syökää yhdessä
Aikuisten on helppoa syödä illallinen television ääressä, lounas työpisteellä ja välipalat nopeasti autossa. Lapset on kuitenkin hyvä opettaa syömään säännöllisiin aikoihin ruokapöydän ääressä. Se vähentää tarvetta napostelulle ja opettaa tärkeitä sosiaalisia taitoja.

Pitäkää hauskaa keittiössä
Lapsista tulee ennakkoluulottomampia maistelijoita, jos he saavat olla mukana ruoanlaitossa. Pue lapsille omat esiliinat ja anna heidän tehdä pieniä askareita keittiössä. Vanhempien lasten voi antaa välillä valmistaa koko aterian. Jos se on mielestäsi huono idea, mikset ilmoittaisi heitä mukaan kokkikurssille?

Hidasta menoa
Ruokailu hitaasti on hyvä keino hallita syömistä kaikenikäisenä, sillä aivot tajuavat vatsan olevan täynnä vasta 20 minuutissa. Niin mielellään kuin haluaisimmekin lasten syövän ruokansa nopeasti, on tärkeämpää opettaa heitä nauttimaan ruoasta ja pureskelemaan rauhassa.

Ole luova
Hedelmien ja vihannesten kirkkaat värit ovat luonnon yhdisteitä, jotka ovat hyväksi kehollemme. Eri väreillä on erilaisia vaikutuksia, joten on hyvä syödä monenkirjavaa ruokaa päivittäin. Tarjoile lapsillesi värikkäitä hedelmiä ja marjoja välipalaksi tai pilko vihannekset hassuihin muotoihin, niin lapset maistelevat niitä innokkaammin.

Opettele milloin lopettaa
Vaikka lapsilla on luonnostaan kyky lopettaa syöminen ollessaan kylläisiä, vanhemmille voi olla hankalaa arvioida, onko ruokaa syöty riittävästi. Lapsille on hyvä opettaa kuuntelemaan kehoaan ja kysymään itseltään, onko maha jo täynnä.

Älä luovuta
Vauvojen ja pienten lasten pitää maistaa uutta makua vähintään seitsemän kertaa pitääkseen siitä. Vaikka jokin maku olisi lapselle outo, kannattaa jatkaa sen tarjoamista. Hyvä keino saada lapset syömään monipuolisesti on antaa heidän päättää kaupassa, mitä uutta ja terveellistä olisi hauska maistaa ja tarjoilla uutta makua yhdessä jonkin tutun ruoan kanssa.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x