Hyttyskarkoitteiden on estettävä pistot

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Tukes on hyväksynyt. Muiden valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta.

Hyttysiä vastaan taistellaan kesällä monin keinoin. Turvallisuus varmistetaan siten, että käytetään vain hyväksyttyjä valmisteita ja  noudatetaan käyttöohjeita. Suomen markkinoille on biosidiasetuksen mukaisesti hyväksytty DEET- ja IR3535-tehoaineita sisältävät valmisteet. Muita tehoaineita sisältävät valmisteet on hyväksytty Suomessa kemikaalilain mukaisesti.

Hyväksyttyjen hyttyskarkotteiden on oltava riittävän tehokkaita

Biosidiasetus määrää, että hyväksyttävien valmisteiden on oltava riittävän tehokkaita. Ennen kuin karkote voidaan hyväksyä, pitää yrityksen esittää pätevät koetulokset väittämiensä tueksi. Jos valmiste lupaa suojan viideksi tunniksi, yksikään hyttynen ei kokeessa saa pistää tuon viiden tunnin aikana.

Käytä hyttyskarkotteita käyttöohjeiden mukaisesti

Hyttyskarkotteiden  on oltava turvallisia niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Lupakäsittelyn yhteydessä Tukes arvioi valmisteiden käytöstä aiheutuvat riskit ja määrittelee turvalliset käyttötavat. Ohjeet turvalliseen käyttöön kirjataan tarkasti käyttöohjeisiin. Käyttöohjeiden takana on valtava määrä tutkimuksia ja asiantuntemusta. Biosidivalmisteiden käyttö on turvallista vain käyttöohjeita noudattamalla, minkä vuoksi on erittäin tärkeää aina lukea ja noudattaa käyttöohjeita. Hyttyskarkotteista  kannattaa esimerkiksi tarkistaa, minkä ikäisille lapsille sitä voi käyttää ja kuinka monta kertaa päivässä.

Ulkokäyttöön tarkoitettujen hyttysmyrkky ei sovi sisätiloihin

Höyrystettävät hyttysmyrkyt ovat myrkkyjä, eivät karkotteita. Niiden tehtävä on tappaa liian lähelle eksyvät hyttyset. Myrkyt ovat haitallisia hyönteisten lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle. Ulkokäyttöön hyväksytyt valmisteet eivät ole turvallisia sisäkäytössä, jossa ilma ei vaihdu ja hengitettävät määrät nousevat moninkertaisiksi ulkokäyttöön verrattuna. Höyryjen ja savujen hengittämistä tulee ulkonakin välttää ja lisäksi joidenkin valmisteiden käyttöä tulee välttää pienten lasten ja raskaana olevien naisten lähettyvillä.

Kemikaaleista saa luotettavaa tietoa Tukesin verkkosivuilta

Lisätietoja hyttyskarkotteista ja muista biosidivalmisteista on Tukesin verkkosivuilla.  Kannattaa myös tutustua Luulot pois kemikaaleista -kampanjaan, jonka sivuilla käsitellään kesällä käytettäviä kemikaaleja, kuten hyttyskarkotteita. Suomessa hyväksytyt biosidivalmisteet löytyvät Kemidigistä.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x