Kananmuna sisältää monia tarpeellisia ravintoaineita

Puhtaan valkoinen ja muodoltaan täydellisen symmetrinen kananmuna symboloi uutta elämää, kevättä ja kasvua. Eikä ihme, sillä sen hauraan kuoren alla piilee paljon. Pieneen ja somaan pakettiin mahtuu aimo annos ravintoa.

Kananmuna sisältää miltei kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita, paitsi C-vitamiinia ja ravintokuitua. Kananmuna onkin ravintorikas ja lisäaineeton tuoretuote, jonka veroista saa hakea.

Kananmuna sisältää kolesterolia moninkertaisen määrän lihaan verrattuna. Ravinnon kolesteroli ei kuitenkaan päädy sellaisenaan verenkiertoon, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Kananmunien kolesterolia isompi merkitys valtimoterveyden kannalta onkin koko ruokavalion kovan rasvan määrällä.

Kananmunan rasvasta kovaa rasvaa on vain noin kolmannes. Perusterveen henkilön ei kananmunia siis tarvitse kartella, vaan niitä voi viimeisimpien tutkimustulosten perusteella syödä ihan vapaasti noin yhden kananmunan päivässä. Ruokavaliossa ratkaisee aina kokonaisuus, ei yksittäinen elintarvike tai raaka-aine. Jos kovan rasvan lähteitä ei muuten ole ruoassa paljon, voi kananmunan antaa kuoriutua vanhasta pahiksen viitastaan ja nauttia sen hyvällä omallatunnolla.

Munaruuat ovat maukkaita ja nopeita valmistaa. Kananmuna maistuu kiireisinä arkiaamuina ja verkkaisella viikonloppubrunssilla. Pääsiäisen pyhinä ehtii ehkä testata jotain uuttakin, vaikkapa uppomunia.

Kananmuna sopii täyteläiseksi makupariksi monille kasviksille. Maukkaan muheva ja ruokaisa on myös frittata, johon voi käyttää edellisenä päivänä ylijääneen perunan ja jääkaapin perällä olevan juustokannikan.

Brunssi tai pääsiäisateria saa juhlavan päätöksensä marenkiherkku pavlovasta, jonka viimeistelee aurinkoisen keltainen tyrnikiisseli.

Katso myös

Joka kolmas hyvinvointialueen työntekijöistä eläköitymässä

Kevan eläköitymisennusteeseen on koottu tiedot hyvinvointialueiden ammateista eläkkeelle siirtyvistä. Raportissa tarkastellaan entiseen tapaan myös kunta-alan, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x