Kerrostalojen rakentaminen vähenee

Uusia rakennushankkeita käynnistettiin alkuvuonna runsaasti, jonka vuoksi rakentaminen jatkuu vilkkaana myös loppuvuoden. Uusien rakennushankkeiden määrä on lähtenyt laskuun ja myönnettyjen rakennuslupien määrä on vähentynyt.

Rakentamisen tuotanto pysyy kuluvana vuonna lähellä nykytasoaan tai vähenee enintään kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Ensi vuonna rakentamisen tuotanto vähenee 1,5–3,5 prosenttia. Kuluvana vuonna aloitetaan rakentamaan noin 37 000−38 000 asuntoa. Vuonna 2020 uusia asuntoja aletaan rakentaa tuhansia vähemmän.

Uusien kerrostalojen rakentaminen vähenee nopeasti. Kerrostalojen rakentamisluvat ovat vähentyneet tammi-heinäkuun aikana lähes 20 prosenttia. Rakennusaloitusten määrä on palautumassa pidemmän aikavälin tasolle, arvioi rakennusalan suhdanneryhmä raportissaan.

Tuotannollisten tilojen rakennusluvat ovat vähentyneet vajaat kymmenen prosenttia tammi-heinäkuussa eli niiden rakentamisen arvioidaan myös vähenevän. Poikkeuksen tekee teollisuus, joka investoi aktiivisesti kuluvana vuonna. Myös terveydenhuollon rakennusten ja niin sanottujen kokoontumisrakennusten, kuten urheilurakennuksien rakentaminen on vilkasta.

Korjausrakentamisen trendinomainen kasvu on hidastunut, mutta sen ennustetaan kasvavan noin 1,5 prosentin vauhtia lähivuosina. Myös maa- ja vesirakentamisen arvioidaan lisääntyvän julkisten hankkeiden lisääntyessä.

Valtiovarainministeriön johtama rakennusalan suhdanneryhmä arvioi talo-, infrastruktuuri- ja korjausrakentamisen suhdanteiden kehitystä.

Koko raportti

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x