Asuntomarkkinoiden jako kärjistyy

Asuntomarkkinoiden alueellinen erkaantuminen on edennyt siihen, että Suomi voidaan jakaa kolmeen osaan. Pääkaupunkiseudulla kauppa käy normaalilla tasolla ja hinnat nousevat. Muissa kasvukeskuksissa suurin kasvu nähdään kauppamäärissä ja hinnatkin ovat lähteneet nousuun. Muualla Suomessa asuntokauppa elpyy, vaikka hinnat ovat yhä luisussa.

Asuntomarkkinoiden käänteen taustalla on kolme päätekijää eli patoutunut muuttopaine, kohonnut luottamus talouteen sekä vuokrien kestämätön nousu. Merkittävä ohjaava teema on kaupungistumisen käynnistämä ennätyksellinen asuntotuotanto. Asuntoja rakennetaan nyt tarpeeseen enemmän, pienempiä ja paremmille paikoille kuin vuosikymmeniin, Hypon analyysin mukaan.

Pääkaupunkiseudulle laskettu Hypon Asuntoindeksi nousi alkukesällä 116 pisteeseen. Hinnat pomppasivat odotusten mukaisesti uuteen ennätykseen, sillä kauppamäärien kasvu ennakoi hyvin hintakehitystä. On todellinen huoli, että jos uudistuotanto ei pysy vahvana, pääsevät asuntojen hinnat karkaamaan entistä kauemmas tavallisten palkansaajien ulottumattomiin. Helsingissä kotitalouksista suurempi osa asuu jo nyt vuokralla kuin omistusasunnossa.

Tampereella asuntokaupan vilkkaus piristi indeksin 110 pisteeseen. Koko Ysitien kasvuketjussa, Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio akselilla, kauppamäärät elpyvät selvästi.

Asuntolainatiskeillä riittää vipinää, ja kesäkuussa nostettiin uusia asuntolainoja eniten neljään vuoteen. Yksi turva asuntovelallisilla säilyy, sillä korkojen nousua ei tarvitse pelätä lähivuosina. Matalat korot kertovat kuitenkin olemattomista kasvu- ja inflaatio-odotuksista. Hidas inflaatio nostaa velkataakkoja ja lisää velkaantumiseen liittyviä huolia.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x