Elintavan muutoksia tehdessä kannattaa pitää maltti mielessä. Muutoksesta kannattaa tehdä tarpeeksi pieni, jolloin sen toteuttaminen on helpompaa.
Terveellisten elintapojen pohdinta alkaa usein vuodenvaihteessa, jolloin halutaan muokata ruokavaliota kevyemmäksi. Ravitsemuksen näkökulmasta erillistä tarvetta keventämiseen on harvoin, vaikka siitä paljon puhutaan. Keventäminen ei auta, jos määrät ovat liian isoja jatkuvasti. Tammikuussakin voi pohtia omia syömisiään, mutta tärkeintä on miettiä mitä syö koko vuoden aikana eli myös loput 11 kuukautta vuodesta. Ole realistinen ja selvitä tarkasti lähtötilanne sekä mikä on tavoite vuoden päästä. Kannattaa myös asettaa vaikka kolmen kuukauden välitavoitteet. Moni asettaa tavoitteet liian korkealle, eikä pysy niissä kuin muutaman viikon.
Ruokavalion remontoiminen on tehtävä maltilla, jotta siitä on hyötyä. Kerralla tehtävä elämäntapojen täysremontti tai ankarat lupaukset osoittautuvat harvoin pidemmän päälle toimivaksi. Vuodenvaihde voi toimia hyvänä ponnahduslautana pysyville muutoksille. Myös uni, aktiivisuus ja päihteidenkäyttö vaikuttavat ratkaisevasti kaikkeen, joten ne pitää ensin olla kunnossa.
Muutamalla muutoksella pääsee pitkälle
Kestävää lupausta tehdessä voisi sopia itsensä kanssa, että syö esimerkiksi joka päivä 250 grammaa kasviksia ja 250 grammaa hedelmiä. Se on pieni asia, mutta tavaksi juurtuessaan sillä on iso vaikutus. Ruokavalioremontin yhteydessä pitää kiinnittää huomiota ruokailun rytmiin ja sen kunnossa pitämiseen. Kun säännöllinen ruokarytmi on kunnossa, kannattaa miettiä kaipaako ruokavalio jonkin asian karsimista tai lisäämistä. Ruokailurytmin ollessa kunnossa oma keho kertoo paljonko syödä. Syyllisyyttä koetaan usein myös normaalista syömisestä ja ruoasta, vaikka paras keino painon- ja terveydenhallintaan on säännöllinen normaali ruokavalio.