Uutisotsikot

Maltilla elintapamuutoksia

Lupauksia tehdessä kannattaa pitää maltti mielessä. Lupauksesta kannattaa tehdä tarpeeksi pieni, jolloin sen toteuttaminen on helpompaa. Parhaat lupaukset ovat niitä, jotka pystyy pitämään. Myöskään itsensä turha syyllistäminen ei kannata.

Terveellisten elintapojen pohdinta alkaa usein vuodenvaihteessa, jolloin halutaan muokata ruokavaliota kevyemmäksi. Ravitsemuksen näkökulmasta erillistä tarvetta keventämiseen on harvoin, vaikka siitä paljon julkisuudessa puhutaankin. Tammikuu on toki hyvä tilaisuus pohtia omia syömisiään, mutta tärkeintä on puntaroida, mitä tulee syömään myös loput 11 kuukautta vuodesta ja seuraavana vuonna. Ruokavalion remontoiminen on tehtävä maltilla.

Kerralla tehtävä elämäntapojen täysremontti tai ankarat lupaukset osoittautuvat harvoin pidemmän päälle toimivaksi. Vuodenvaihde voi toimia hyvänä ponnahduslautana esimerkiksi uuden harrastuksen aloittamisen myötä.

Elämme muutenkin ulkonäkökeskeistä aikakautta, jossa ruoka määrittää, mitä olet ja miten syöt, ja siitä lipsuminen tuo syyllisyydentunteita. Syyllisyyttä koetaan usein myös normaalista ruoasta ja syömisestä ja se on turhaa.

Parilla pienellä askeleella pääsee jo pitkälle

Kestävää lupausta tehdessä voisi sopia itsensä kanssa, että syö esimerkiksi joka päivä 250 grammaa kasviksia ja 250 grammaa hedelmiä. Se on pieni asia, mutta tavaksi juurtuessaan sillä on iso vaikutus. Ruokavalioremontin yhteydessä pitää kiinnittää huomiota ruokailun rytmiin ja sen kunnossa pitämiseen. Kun säännöllinen ruokarytmi on kunnossa, kannattaa miettiä kaipaako ruokavalio jonkin asian karsimista tai lisäämistä. Useimmilla olisi tässä vaiheessa tarvetta kasvattaa kasvisten syöntiä, sillä niitä on useimmiten niukalti. Ruokailurytmin ollessa kunnossa oma keho kertoo kyllä, paljonko syödä. Kasvisten lisääminen lautaselle keventää ruokavaliota automaattisesti, kunhan ei samalla kasvata annoskokoa.

Katso myös

Kestävyyskunto on yhteydessä pienempään kuolleisuuteen

Potilaan ennustetta voidaan arvioida entistä tarkemmin, jos otetaan huomioon perinteisten riskitekijöiden, kuten iän, sukupuolen, verenpaineen, …

Kommentoi