lauantai , lokakuu 12 2019
Uutisotsikot
Koti / Terveys & hyvinvointi / Rintojen silikoni-implantit saattavat aiheuttaa syöpää

Rintojen silikoni-implantit saattavat aiheuttaa syöpää

Kansainvälisen tieteellisen komitean linjauksen mukaan rintojen karheapintaisten silikoni-implanttien asentamisesta saattaa aiheutua syöpää. Kyseessä on harvinainen imusolmukesyövän alatyyppi. Tutkimusten mukaan naisilla, jotka ovat saaneet silikoni-implantit, on 400-kertainen riski sairastua lymfoomaan.

Allerganin Natrelle- ja McGhan-merkkisen implantin on toimitusjohtaja, varatuomari Joni Siikavirran tietojen mukaan saanut Suomessa noin 15000 ihmistä.

Siikavirta kertoo, että suomalaiset plastiikkakirurgit suosittelevat, ettei niitä enää käytettäisi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on jo päätetty, ettei karheapintaisia implantteja toistaiseksi käytetä.

“On ymmärrettävää, että ihmiset haluavat poistattaa nämä implantit kehostaan, vaikkei lymfoomaa olisikaan todettu. Tästä aiheutuu mm. kuluja sekä kipua ja särkyä. Joillekin henkilöille on aiheutunut rintojen oireita ja joillakin on myös epäilty lymfoomaa.”, toteaa varatuomari Siikavirta.

“Toimistomme on esittänyt ensimmäisen vahingonkorvausvaatimuksen tällaisessa asiassa Allergan-yhtiölle. Olemme vaatineet yhtiötä korvaamaan tuotevastuulain perusteella asiakkaallemme aiheutuneen henkilövahingon, koska hänelle asennetut implantit ovat käsityksemme mukaan turvallisuudeltaan puutteellisia. Suomen Potilasvahinkoapu tiedottaa asiasta asiakkaansa luvalla”, Siikavirta kertoo.

Allergan tunnetaan erityisesti hermomyrkky Botoxin ja rintaimplanttien valmistajana. Ranskalainen terveysvalvontaorganisaatio ANSM kielsi toistaiseksi Allergan silikoni-implantin käytön, niihin liittyvän syöpäriskin takia jo viime vuonna.

 

Katso myös

Mammografiaseulontoihin kutsutaan vuosittain noin 380 tuhatta 50-69 vuotiasta naista

Lakisääteisiin mammografiaseulontoihin kutsutaan vuosittain noin 380 000 naista. 50–69 -vuotiaiden ikäryhmään kuuluvat naiset tutkitaan joka …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *