On aika uusia vanhat loisteputket. (Kuva: Assemblin)

Loisteputkien myynti loppuu

Laajasti eri kohteissa käytetyt loisteputket poistuvat markkinoilta EU-alueella 24.8.2023 alkaen. Loisteputkien myynti lopetetaan niiden sisältämän elohopean vuoksi, joka on vaarallista ympäristöllemme.

Osa loisteputkityypeistä poistuu markkinoilta jo kevään 2023 aikana. Loisteputket korvataan LED-valoputkilla tai -valaisimilla. LED-valaisimet ovat pitkäikäisiä verrattuna vanhoihin valonlähteisiin. Lisäksi ne syttyvät heti, kestävät tärinää ja ovat useimmiten ihmissilmälle miellyttävämpiä. Ledit valmistetaan ilman elohopeaa ja muita raskasmetalleja. Osassa erikoisvalaisimissa kuten turvavalaisimissa käytetään loisteputkilamppuja, jotka jäävät markkinoille vielä muutamiksi vuosiksi.

Rengasmuotoiset loisteputkilamput (T5, T9) sekä pienoisloistelamput (CFLni) poistuvat markkinoilta 25.2.2023, loisteputkilamput (T5, T8) 25.8.2023. Lisäksi pinnikantaiset halogeenilamput (G4, GY6.35, G9) poistuvat myynnistä 1.9.2023.

Loisteputkien päivittäminen LED-valaisimiin on energiateko

Ledit ovat energiatehokkaampia kuin vanhat loistelamput. Uudet ledivalaisimet ovat erittäin kestäviä ja niiden käyttöikä voi olla jopa 50 000 tuntia. Merkittävin energiasäästö pystytään saavuttamaan kohteissa, joissa kohteen koko alkuperäinen valaistus on toteutettu loisteputkivalaisimilla, kuten esimerkiksi suurissa teollisuus- ja varastointikiinteistöissä. LED-valaisin voi säästää jopa 40–70 % energiaa.

Valaisinsaneeraukset kannattaa aloittaa ajoissa

Vanhojen loisteputkivalaisimien modernisointi LED-aikaan käy ammattilaisten voimin. Loisteputkien vaihdossa pitää ottaa huomioon yhteensopivuus korvaavan valonlähteen kanssa sekä tarkastaa, että valaisimien muut osat ovat hyväkuntoisia.

LED-putkien asennus loisteputkivalaisimeen ei ole aina niin yksinkertaista. Useat loisteputkivalaisimiset ovat hyvin vanhoja ja muoviosat valaisimissa voivat olla erittäin kuluneita. Monesti vaihtotilanteissa ei ole tietoa valaisimien ja loisteputkien tyypeistä ja tiloissa saattaa olla eri aikakausien valaisimia käytössä, jolloin suunnitellut LED-putket ja vaihto-osat eivät käykään. Suurimmassa osassa tapauksia onkin suositeltavaa vaihtaa kaikki loisteputkivalaisimet LED-valaisimiin, jolloin useasti voidaan vähentää myös valaisimien määrää, varmistaa pidempi toimintavarmuus sekä suunnitella tilaan juuri oikeat energiatehokkaat valaisinratkaisut.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x