EU kansalaisaloite häkkikasvatuksen lopettamiseksi

End the Cage Age -kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi on kerännyt vaaditut vähintään miljoona EU-kansalaisen allekirjoitusta ja etenee siten EU-komission käsiteltäväksi. Kansalaisaloite saavutti määräajassa yli 1,5 miljoonaa allekirjoitusta. Allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen kerättiin vuoden ajan kaikissa 28 EU-maassa. Kansalaisaloite oli suurin koskaan tuotantoeläinten olojen parantamiseksi kerätty kansalaisaloite.

Yli 170 ympäristö-, kuluttaja- ja eläinsuojeluorganisaatiota ympäri Euroopan oli mukana keräämässä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen. Suomessa kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 38 500 kansalaista, mikä on viidenneksi eniten EU-maista väkilukuun suhteutettuna.

– Tämä on merkittävä voitto tuotantoeläimille. Ainoastaan alle kymmenen eurooppalaista kansalaisaloitetta on toistaiseksi saavuttanut vaaditun määrän allekirjoituksia. Yli 1,5 miljoona allekirjoitusta on selvä ja vastaansanomaton viesti Euroopan komissiolle, kuinka tärkeänä EU-kansalaiset pitävät tuotantoeläinten hyvinvointia, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on lopettaa ruoan tuotannossa käytettävien eläinten kasvattaminen häkeissä koko Euroopassa. Satoja miljoonia eläimiä Euroopassa kasvatetaan ahtaissa ja karuissa häkeissä, joissa eläimet eivät pysty liikkumaan kunnolla. Häkkejä käytetään edelleen laajamittaisesti muun muassa kananmunien tuotannossa, emakkosioilla ja lihakanien tuotannossa. Häkit rajoittavat eläinten normaalia käyttäytymistä merkittävästi. Häkkejä käytetään edelleen taloudellisen voiton maksimoimiseksi, vaikka myös liikkumisen mahdollistavia ja tuotannon kannalta toimivia kasvatusmenetelmiä on olemassa.

– Tavoitteenamme on, että kaikille eläimille taataan mahdollisuus liikkua ja toteuttaa olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Eurooppalainen kansalaisaloite on mahdollisuus päästä tähän tavoitteeseen ei vain Suomessa, vaan koko EU-alueella, sanoo Pulli.

– Kaiken normaalin liikkumisen estävät häkit ovat yksi julmimmista ihmisen keksimistä, eläinten elämää kontrolloivista vekottimista. On jo korkea aika päästä niistä eroon ja antaa eläimille oikeus liikkua. Työ häkittömän tulevaisuuden puolesta ei ole vielä ohi, vaan seuraavaksi tehtävämme on varmistaa, että Euroopan komissio ryhtyy kansalaisaloitteen edellyttämiin toimiin.

Kansalaisaloitekampanjan pääsivut englanniksi: endthecageage.eu

Eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x