Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. (Kuva: Jetro Stavén)

Helsingin Hitas-järjestelmä korvataan uudella

Hitas-järjestelmä korvataan uudella kohtuuhintaisen omistusasumisen mallilla. Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma) linjaa kuinka paljon ja millaista asumista Helsingissä rakennetaan seuraavan neljän vuoden aikana.

Helsingin tavoitteena on, että vuosittain kaupunkiin syntyy 7 000 uutta asuntoa vuoteen 2022 asti. Vuodesta 2023 eteenpäin tavoite nousee 8 000 asuntoon vuodessa. Kaupungin oman asuntotuotannon tavoite on 1 500 asuntoa vuodessa vuoteen 2022 saakka ja 25 prosenttia toteutuvasta asuntotuotannosta vuodesta 2023 eteenpäin.

Asumisen pitkäjänteistä suunnittelua ohjaa valtuustokausittain laadittava asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma (AM-ohjelma).

– Yksi Helsingin kaupungin päättäjien tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että kaupungissa on tarpeeksi kohtuuhintaisia asumisvaihtoehtoja muuttuviin elämäntilanteisiin sekä täällä jo asuville, että Helsinkiin lähivuosina muuttaville tuhansille uusille asukkaille. Kestävään kaupunkikehitykseen kuuluu lisäksi, että kaupungista pidetään huolta kokonaisvaltaisesti – myös vanhemmat kaupunginosat pidetään kehityksessä mukana. Näihin haasteisiin uusi AM-ohjelma vastaa mielestäni hyvin, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Kaupunkiuudistus tuo elinvoimaa asuinalueille

Helsinki käynnistää kaupunkiuudistuksen mallin, jonka tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa asuinalueille kokonaisvaltaisesti yli kaupungin toimialarajojen. Kaupunkiuudistusalueet ovat Malminkartano-Kannelmäki, Malmi ja Mellunkylä.

Kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoitteeksi asema asuinalueiden eriytymisen ehkäisyn eurooppalaisena huippuesimerkkinä. Kaupunkiuudistus on työkalu, jolla pyritään toteuttamaan tavoitetta ja mahdollistamaan kaupunginosien tasavertaisuus ja hyvinvointi.

Tavoitteena on, että kaupunkiuudistusalueille rakennettaisiin kolmannes lisää asuntoja vuoteen 2035 mennessä. Alueiden asuntokannan hallinta- ja rahoitusmuotojakauman tulee kehittyä kohti kaupungin hallinta- ja rahoitusmuototavoitetta.

Hitas-järjestelmä korvataan ohjelmakauden puolivälissä

Helsinki käynnistää valmistelun mallista, joka turvaa kohtuuhintaisen omistusasumisen eri asuinalueilla. Valmistelun tavoitteena on nykymuotoisesta Hitas-järjestelmästä luopuminen ja sen korvaaminen ohjelmakauden puolivälissä.

Asumisen hallinta- ja rahoitusmuototavoitteen mukaan vuodesta 2023 alkaen rakennettavista asunnoista 30 prosenttia tulisi olla pitkäaikaisesti säänneltyjä ARA-vuokra-asuntoja (joista 500 opiskelija- ja nuorisoasuntoja), 20 prosenttia tulisi olla välimuodon asuntoja ja 50 prosenttia sääntelemättömiä omistus- ja vuokra-asuntoja. Näistä kaupunki toteuttaa keskimäärin 250 omistusasuntoa omana rakennuttamisena niillä alueilla, joille omistusasuntotuotantoa ei muuten synny.

Puolet uusilla alueilla, puolet täydennysrakentamista

AM-ohjelmassa linjataan myös perheasuntojen riittävä osuus omistusasuntotuotannosta. Kerrostaloissa sääntelemättömässä omistusasuntotuotannossa tontin asuinrakennusoikeudesta keskimäärin 40-50 prosenttia toteutetaan perheasuntoina. Perustelluista syistä tavoitteesta voidaan poiketa alueilla, joilla perheasuntojen määrä on jo riittävä.

Asuntotuotannosta 50 prosenttia toteutuu uusilla asuinalueilla ja 50 prosenttia täydennysrakentamisena. Keskeisimmät aluerakentamiskohteet seuraavina vuosina ovat Kalasatama, Länsisatama, Kruunuvuorenranta, Pasila, Kuninkaantammi sekä Malmin entisen lentokentän alue.

AM-ohjelma kokonaisuudessaan

Katso myös

Putkien jäätymiset ovat yleisiä vahinkoja

Putkirikko on ikävä ja etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko. Ongelmat voivat alkaa jo kymmenenkin …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x