Hiilihydraatteja tarvitaan moniin toimintoihin

Hiilihydraatteja tarvitaan elimistössä kasvuun, lihastyöhön, lämmön ylläpitämiseen, aineenvaihduntaan sekä hermoston ja elinten toimintaan.

Hiilihydraatit ovat elimistömme pääasiallinen ravinnonlähde. Ravitsemustieteessä hiilihydraatit jaetaan sokereihin, tärkkelykseen ja ravintokuituun.

Aivoille glukoosia

Tärkein elimistön sokeri on glukoosi, joka on aivojen yksinomainen energianlähde. Aivosi tarvitsee toimiakseen hiilihydraatteja. Kaikki ravinnosta saatavat hiilihydraatit muutetaan glukoosiksi, joka imeytyy verenkiertoon ja varastoidaan tarpeen mukaan glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin.  Aterian sisältämä ravintokuitu, proteiini ja rasva hidastavat veren sokeripitoisuuden suurentumista aterian jälkeen.

Elintarvikkeita joista saadaan ruoansulatuksen tuloksena glukoosia

Hiilihydraattipitoiset elintarvikkeet sisältävät sokeria, vaikka niissä ei olisi yhtään lisättyä sokeria; viljavalmisteet, leipä, puuro, riisi, pasta ja suolaiset leivonnaiset, maitovalmisteet, hedelmät, marjat ja kasvikset, peruna, perunalastut, täysmehut. Lisäksi elintarvikkeet, joiden valmistukseen on käytetty sokereita; hedelmäsokeri, fariinisokeri, hunaja, siirappi, virvoitusjuomat ja mehut, jotka on makeutettu sokerilla tai hedelmäsokerilla, sokeria sisältävät makeiset, makeat leivonnaiset, kakut, keksit, pullat, sokeroidut murot, myslit ja aamiaishiutaleet, välipalajuomat ja -patukat, sokeria sisältävät hillot ja marmeladit sekä maustetut jogurtit tai viilit, jäätelöt ja sorbetit.

Miten paljon hiilihydraatteja tarvitaan

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan päivittäisen ravinnon energiasta 45–60% saisi olla hiilihydraattiperäistä ja puhdistettujen sokereiden määrän ei tulisi olla yli 10%.
Suomalaiset saavat imeytyviä hiilihydraatteja keskimäärin: naiset 195 g/vrk ja miehet 249 g/vrk, mikä vastaa päivittäisestä energiansaannista naisilla 50% ja miehillä 47%. Suosituksiin verrattuna sakkaroosin (eli tavallisen sokerin) saanti saisi olla pienempi.
Leipä on keskeinen hiilihydraattien lähde suomalaisilla. Muita huomattavia lähteitä ovat muut leivontatuotteet, hedelmät ja marjat, peruna, maitotuotteet sekä makeiset.

Katso myös

Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan

Influenssan, koronaviruksen ja tavallisen flunssan aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x