Nopea laihduttaminen sopii joillekin

Nopealla laihdutuksella karistetut kilot eivät aina kerry takaisin. Osalle ihmisistä nopea laihdutus toimii parhaiten. Jopa noin puolet voi onnistua onnistua pääasiassa hitaalla laihduttamisella eli ruokavaliomuutoksilla. Kuitenkin jopa viidesosa onnistuu laihduttamalla nopeasti kevyellä dieetillä.

Ravitsemusterapeutti Sirpa Soini selvitti väitöstutkimuksessaan painonhallinnassa onnistuneiden henkilöiden elintapojen ja käyttäytymisen muutoksia, ja kuinka painonpudotuksessa ja sen jälkeisessä painonhallintavaiheessa voi saavuttaa pitkäaikaisia tuloksia.

– Monilla on harhaluulo, että pikaisella kilojen karistamisella ei saa aikaan pitkäaikaisia tuloksia. Onnistua voi sekä hitaasti että nopeasti laihduttamalla. Joillekin ihmisille sopii parhaiten nopea painonpudotus. – Ihmiset ovat yksilöitä ja kaikilla on oma polkunsa. Tärkeintä on onnistunut lopputulos ja laihdutustuloksen pysyvyys. Nopeasti laihduttaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten ruokavalio koostetaan laihduttamisen jälkeisessä painonhallintavaiheessa, Soini korostaa.

Olisi tärkeää tukea laihduttajan omaa toivetta laihtumistavasta, oli se sitten nopea tai hidas painonpudotus.

Miten laihtua – ja säilyttää lopputulos

Keskeisimmät onnistumistekijät liittyivät ruokavalioon tehtyihin muutoksiin. Laihduttamisessa onnistuneet olivat lisänneet merkittävästi kasvisten määrää ja vähentäneet nopeiden hiilihydraattien määrää ruokavaliossa. Onnistujista suurin osa oli myös säännöllistänyt ateriarytmiään vastaamaan enemmän suositusta syödä 3-5 kertaa päivässä ja alkanut käyttämään lautasmallia aterian koostamiseen.

– Lautasmallin käyttö alentaa aterian energiamäärää, kasvisten osuuden ollessa vähintään puolet lautasesta. Kun lautanen täytetään kasviksilla, runsasenergisille ruuille jää vähemmän tilaa.

Makeisten, pikaruokien, virvoitusjuomien ja alkoholin käyttöä oli vähennetty merkittävästi.

– Herkuttelua ei tarvitse lopettaa kokonaan. On kuitenkin hyvä miettiä herkkujen syömiseen selkeät ajankohdat ja määriin rajat, jotta repsahduksia ei pääse käymään tuon tuosta. Ison suklaalevyn sijaan voi ostaa pienen suklaapatukan. Herkkuhetken ajankohta kannattaa suunnitella etukäteen ja makupala tulisi nauttia tietoisesti syöden, Soini vinkkaa.

Ruokavaliomuutosten lisäksi vapaa-ajan liikunta nousi yhdeksi merkittäväksi tekijäksi painonlaskussa joko itsenäisenä tai ruokavalion kanssa yhdessä. Myös työmatkaliikunnan lisäämisestä oli hyötyä onnistujille.

Arjesta poikkeavat ruokailut haasteena

Onnistujat raportoivat myös ongelmista painonpudotuksessa. Arjesta poikkeavat ruokahetket esimerkiksi lomien, viikonloppujen ja juhlapyhien aikaan koettiin vaikeaksi. Kuinka uudesta terveellisestä ruokavaliosta saisi pidettyä kiinni.

– Juhlapyhinä ja lomalla ruokavalio saa poiketa arjesta. Liian tiukat ruokavaliosäännöt voivat kostautua pidemmän päälle ja johtaa lipsumiseen. Joustoa saa olla, mutta pyhien tai loman jälkeen tulisi palata taas ruotuun, Soini neuvoo.

Myös nälän tuntemukset laihduttamisen alkuvaiheessa koettiin hankaliksi.

– Nälän tuntemus on täysin luonnollista ja tärkeää. Se helpottaa siinä vaiheessa, kun vatsalaukku tottuu pienempään ruokamäärään. Pieni nälkä kertoo, milloin on sopiva hetki syödä. Monesti ylipainoisen ruokavaliossa annoskoko on niin suuri, ettei näläntunnetta ehdi tulla ennen seuraavaa ateriaa.

Monesti myös sosiaaliset paineet haastoivat painonpudotusta. Terveellisten valintojen tekeminen saattaa tuntua hankalalta muiden seurassa, jos siitä huomautellaan jatkuvasti.

– Omasta päätöksestä syödä fiksummin tulisi kuitenkin pitää kiinni, vaikka muut ympärillä kyseenalaistaisivat uusia tapoja. Lopulta ikävä kommentointi loppuu.

Vinkkejä painonpudotukseen

Syö noin 3-4 tunnin välein. Jos aterioiden välille ehtii kertyä useamman tunnin väli, verensokeri pääsee vajoamaan alas ja nälän kasvaessa tulee helposti repsahduksia. Säännöllinen ateriarytmi vähentää myös turhan napostelun tarvetta.

Muista lautasmalli. Ateria tulee koostettua oikein ja riittävän monipuolisesti, kun noudattaa jo koulunpenkillä tutuksi tullutta lautasmallia. Vähintään puolet lautasesta tulisi olla kasviksia, yksi neljäsosa perunaa, pastaa, riisiä tai muuta viljavalmistetta, sekä yksi neljännes eläin- tai kasviperäistä proteiininlähdettä.

Syö kevyemmin. Ruuan energiatiheys eli kalorimäärä liittyy suoraan siihen, kuinka paljon ruokaa voi määrällisesti päivässä syödä. Suosimalla vähäkalorisia ruokia vatsa pysyy kylläisenä eikä kalorimäärä pääse nousemaan yli kulutuksen. Lisää lautaselle reippaasti kasviksia, joiden energiatiheys on yleisesti ottaen matala. Herkuista ei tarvitse kieltäytyä kokonaan, mutta makeisten, pikaruokien ja virvoitusjuomien määrää kannattaa rajoittaa.

Lisää liikuntaa vapaa-ajalla ja työmatkoilla. Onnistujilla harrasteliikuntaa kertyi jopa 4-5 tuntia viikossa. Liikuntaharrastusten lisäksi hyötyliikunta lisää energiankulutusta kuin huomaamatta. Taita työmatkat kävellen tai pyöräillen ja valitse hissin sijasta portaat.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x