Kansalaisaloite sähkön siirtomaksujen alentamiseksi

Sähkön siirtomaksuihin on mahdollista puuttua nykyisten EU-direktiivien puitteissa, toteaa Omakotiliitto. Omakotiliiton kansalaisaloitteessa vaaditaan lainsäädäntöön muutosta, joka velvoittaa yhtiöt tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja ja kohtuullistamaan niiden tuottoja.

Aloitteen valmistelun taustamateriaalin ovat tuottaneet EU-lainsäädännön asiantuntija, OTT Kaisa Huhta Itä-Suomen yliopistosta sekä strategisen rahoituksen professori Mikael Collan LUT:sta. Aloitetta on ollut laatimassa useita kokeneita juristeja, sillä kansalaisaloitteeksi haluttiin saada valmis lakiehdotus, jonka eduskunta voi hyväksyä sellaisenaan.

– On ilahduttavaa todeta kaikkien olevan samaa mieltä siitä, että sähkön siirtohintoja on alennettava. Huolestuneita kommentteja esittävien on syytä lukea lakimuutokseen tähtäävä kansalaisaloite tarkasti. Kommenttien taustalla on väärinymmärryksiä ja epävarmuutta aloitteen valmistelun huolellisuudesta. Jäsenvaltion on mahdollista omalla lainsäädännöllään edistää EU:n sähkömarkkinasääntelyn tavoitteita. Tämä ei estä sääntelyviranomaiselle eli Energiavirastolle kuuluvaa toimivaltaa, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Aloite ei puutu Energiaviraston itsenäiseen toimintavaltaan vaan pyrkii muuttamaan lainsäädäntöä, jonka pohjalta virasto säätää omat ohjeistuksensa. Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että lakiin kirjataan yleiset periaatteet tuoton kohtuullisuudesta. Muutokset lainsäädäntöön eivät ole EU:n sähkömarkkinasääntelyn vastaisia.

– Haluamme, että sähkön siirtomaksujen laskentamenetelmä vastaisi todellisuutta ja perustuisi verkkoon tosiasiassa sitoutuneen pääoman määrään. Aloitteemme on laadittu huolellisesti ja tarkistettu perinpohjaisesti, toteaa Tähtikunnas.

Perinteinen pelko siirtohintojen mahdollisesta noususta vähenee, jos jakeluverkkoyhtiöiden kohtuuttomista voitoista vähennetään satoja miljoonia euroja, huomauttaa Tähtikunnas. Omakotiliitto on ehdottanut myös hinnankorotuskaton laskemista kolmasosaan nykyisestä.

Kansalaislaisaloite on kerännyt jo yli 34 000 allekirjoitusta ja herättänyt laajalti keskustelua.

 

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x