Tumma leipä suosiossa

Suomalaiset suosivat nyt kotimaisista leivistä tummaa leipää. Tumma leipä kiilasi kaupan myynnissä ensimmäisen kerran vaalean leivän ohi.

Tumman leivän kulutus kasvoi viime vuonna. Tumman leivän suosion kasvua selittää mm. täysjyväisen ja rukiisen leivän todetut terveysvaikutukset. Leipätiedotuksen ylläpitämän tilaston mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 33,5 kg vähittäiskaupasta ostettua kotimaista pehmeää leipää, josta tummaa leipää oli 17,1 kg eli noin 51 %. Tilastossa ei ole huomioitu näkkileipää, hapankorppuja eikä muita kuivaleipätuotteita. Myöskään ulkomailta tuotua ruokaleipää tilastossa ei ole mukana.

Kaupasta ostetaan nyt tummaa leipää

Viimeisten vuosikymmenten aikana suomalaiset ovat syöneet enemmän vaaleaa kuin tummaa ruokaleipää. Nyt myynnissä on tapahtunut siirtymää leipomotuoteryhmien sisällä, sillä tumman ruokaleivän suosio on noussut vaaleaan ruokaleipään verrattuna. Vuonna 2015 tumman leivän myynti vähittäiskaupoissa oli ensimmäistä kertaa kotimaisen vaalean ruokaleivän myyntiä suurempaa.

Jo vuonna 2014 tumman leivän myynti oli vähittäiskaupoissa lähes samalla tasolla kuin vaalean leivän, ja vuoden 2015 aikana tumman ruokaleivän suosio kasvoi edelleen sekä vähittäiskaupoissa että ammattikeittiöissä. Myös ruoankäyttötutkimuksissa on todettu tumman ruokaleivän kulutuksen olevan kasvussa.

Täysjyväleipä on terveellistä

Tummiin ruokaleipiin kuuluvat kaikki ruisleivät ja –limput sekä gluteenittomista tuotteista esimerkiksi tattarileivät. Nämä tuotteet ovat pääosin täysjyväviljasta valmistettuja runsaskuituisia tuotteita. Viljakuidulla on monia terveysvaikutuksia. Täysjyvärukiin on todettu mm. vaikuttavan edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan.

Kaurasta, ohrasta ja vehnästä valmistettu täysjyväleipä on myös terveellistä. Jos tumma leipä aiheuttaa vatsavaivoja, hyviä vaihtoehtoja löytyy muista herkullisista täysjyväleivistä. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu mm. lisäävän kylläisyyttä, auttavan painonhallintaa ja alentavan sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpien riskiä. Lisäksi kaura- ja ohrakuidulla, betaglukaanilla, on kolesterolia alentava vaikutus.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x