Puhelin kannattaa puhdistaa säännöllisesti

Puhelin kulkee useimpien mukana kaupassa, autossa, vessassa, ruokapöydällä, työpaikalla, ja sen mukana liikkuvat myös virukset ja bakteerit. Korona, norovirus, influenssa ja muut mikrobit kulkeutuvat elimistöön helposti puhelimen välityksellä.

Viime aikoina käsihygienian merkitys sairauksien torjunnassa on tullut esille. Usein mukana kulkevan matkapuhelimen puhdistus unohtuu, joka tutkimustenkin mukaan voi olla likaisempi kuin vessanpönttö. Käsiin levinneet mikrobit siirtyvät käsistä luuriin ja luurista kasvoihin.

– Puhelimen likaisuutta harvoin tulee ajatelleeksi. Muitakin pöpöpesiä tulee mieleen, kuten ostoskärryjen kahvat tai hissin painikkeet. Kännykkä on kuitenkin useimmiten kosketuksessa kasvoihin, siihen hengitetään ja yskähdellään. Vaikka puhelin onkin henkilökohtainen laite, se annetaan helposti toisen ihmisen käteen esimerkiksi näyttääksemme kuvia tai videoita. Lisäksi puhelimessa on koloja ja rakosia, joihin bakteerit ja mikrobit jäävät hautomaan, kuvailee terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita.

Mikrobit säilyvät pinnoilla tunteja, jotkut päiviäkin. Siksi kännykkä kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Useimmat puhelimet voi pyyhkiä nihkeällä liinalla tai vaikkapa silmälasien puhdistukseen tarkoitetuilla pyyhkeillä. Ennen puhdistamista kannattaa tarkistaa mitä matkapuhelimen valmistaja ohjeistaa puhdistuksesta.

Huolellisen käsihygienian on todettu vähentävän virusten ja muiden taudinaiheuttajien leviämistä, joten tärkein ohje mikrobitaistelussa on säännöllinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla. Näin myös puhelimen mikrobikuorma kevenee.

– Käsien puhdistuksen tarkoitus ei ole tehdä käsiä steriileiksi. Monet mikrobit ovat hyödyllisiä ja niitä tarvitaan elimistön mikrobitasapainon ja terveyden ylläpitämiseen. Ei ole siis tarkoituksenmukaista pyrkiä mikrobien tuhoamiseen, sillä tuhoamalla hyvät mikrobit annamme lisää elintilaa vaarallisille, Pekka Aroviita sanoo.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x