Katso tarkkaan mistä ostat käsidesiä tai desinfiointiainetta

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Käsidesit ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle, ja desinfiointiaineita on markkinoitu harhaanjohtavasti koronaviruksen tappamiseen.

Kannattaa harkita ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit omassa arjessa ollenkaan tarpeellisia vai riittääkö saippua ja vesi.

Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan haitallisia eliöitä. Siksi niiden maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on Euroopassa tiukat vaatimukset. Koronavirusepidemian ja kovan kysynnän takia tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä sellaiset tahot, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

– Meille on tullut vastaan esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä. Valmisteissa on ollut harhaanjohtavia väittämiä ja puutteita varoitusmerkinnöissä. Tuotteen on luvattu tehoavan koronavirusta vastaan, vaikka tosiasiassa sen sisältämän tehoaineen määrä on liian vähäinen tehokkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista kertoo.

Hyvä käsihygienia ei vaadi käsidesin käyttöä

Huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla riittää. Se on myös suositeltu tapa huolehtia käsihygieniasta. Käsidesien ja desinfioivien tuotteiden saatavuus terveydenhuollon tarpeisiin on nyt ensisijaista. Niiden tuotanto on käynnissä ja jatkuu koko ajan, joten ei ole aihetta hamstrata käsidesejä.

Mikrobit ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kannalta ja kuuluvat osaksi jokapäiväistä elinympäristöä. Desinfioivien aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen mikrobikantaan. Arjessa kodin pintojen tai pyykin desinfiointi ei ole suositeltavaa. Siivoukseen riittää vesi ja tarvittaessa sopiva yleispuhdistusaine. Desinfioivien puhdistusaineiden käyttö on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai virusten esiintymiseen.

Desinfiointiaineita tai käsidesiä ostaessa kannattaa tarkistaa, että pakkauksesta löytyvät vähintään seuraavat tiedot:

  • valmisteen nimi
  • valmisteen sisältämien biosidisten aineiden ja luokituksen vaaralliseksi kemikaaliksi aiheuttaneiden aineiden nimet
  • varoitusmerkinnät eli varoitusmerkki, huomiosana sekä vaara- ja turvalausekkeet
  • kemikaalin toimittajan yhteystiedot, eli nimi, osoite ja puhelinnumero
  • sisällön määrä
  • käyttötarkoitus ja käyttöohjeet

Euroopan komissio kerää parhaillaan tietoja jäsenmaista desinfiointiaineiden tuoteväärennöksistä. Suomessa Tukes valvoo markkinoilla olevia kemikaaleja.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x