Antibioottiresistenssi on kasvava terveysuhka

Antibioottiresistenssi eli bakteerien lisääntynyt vastustuskyky antibiooteille lisääntyy. Sen arvioidaan nousevan parissa vuosikymmenessä yhdeksi suurimmista kuolemia aiheuttavaksi terveysuhaksi. Noin 33 000 ihmistä menehtyy antibioottiresistenssin vuoksi EU-alueella vuosittain.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen mukaan tähän mennessä tehdyt toimet antibioottiresistenssin torjumiseksi ovat saaneet aikaan vain vähäistä edistystä, vaikka WHO on vuosia varoittanut, että antibioottiresistenssi on uhka kansanterveydelle ja eläinten terveydelle.

– Huolestuttavaan kehitykseen on puututtava viimeistään nyt, muuten edessämme on vaikeat ajat, kertoo Fimean ylilääkäri, infektiolääkäri, dosentti Anneli Lauhio.

Antibioottiresistenssin lisääntymiseen vaikuttaa moni asia, ja se tekee tilanteen hallinnasta moniulotteisen. Yksi keskeinen ongelma on, ettei uudella mekanismilla vaikuttavia antibiootteja ole keksitty ja saatu käyttöön viime aikoina.

– Tarvitsemme uusia antibiootteja. Lisäksi vanhat, kapeakirjoiset antibiootit tulee saada pidettyä markkinoilla. Tarvitsemme myös uusia innovaatioita infektiotautien hallintaan, sanoo Lauhio.

Asiaan on panostettava – myös taloudellisesti

Pahimmillaan antibioottiresistenssi uhkaa modernia lääketiedettä ja vaarantaa terveydenhuollon toiminnan.Tällöin esimerkiksi tavalliset infektiotaudit voisivat koitua kohtalokkaiksi potilaille, ja esimerkiksi syöpähoidot ja kirurgiset toimenpiteet vaarantuisivat.

Ilmaston muutokseen verrattuun uhkaan ratkaisut löytyvät kansallisella ja kansainvälisellä, sitoutuneella yhteistyöllä. Lääkeviranomaisilla, lääkealan ja yhteiskunnan eri toimijoilla on omat roolinsa ratkaisujen löytämiseksi.

– Monitahoisen ongelman ratkaisemiseen tarvitaan kaikkien asiantuntemusta ja panostusta. Myös yhteiskuntien tahoilta tulevat oikeanlaiset taloudelliset kannustimet ovat tärkeitä, korostaa Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x