Autojen turvallisuusteknologia vähentää onnettomuusriskejä

Autot käyttävät sensoreitaan vaaratilanteiden välttämiseksi ja onnettomuuksien estämiseksi tarkkaillen auton ulkopuolista maailmaa. Liikenteen tarkkailun lisäksi kehitetään järjestelmiä tarkkailemaan autojen sisällä tapahtuvia asioita.

Kuljettajan väsymyksestä ja tarkkaamattomuudesta varoittavista järjestelmistä tulee pakollisia varusteita vuonna 2022, EU:n alueella myytävissä uusissa autoissa. EU-komissio arvion mukaan vuoteen 2038 mennessä uudet ajoneuvojen turvallisuusasetukset pelastavat yli 25 000 henkeä ja auttavat estämään vähintään 140 000 vakavaa loukkaantumista.

Tarkkaamattomuudesta ja väsymyksestä tulevat varoitukset ovat niin tärkeässä asemassa tulevaisuudessa, että Euro NCAP sisällyttää ne omaan ajoneuvoturvallisuuden tiekarttaansa vuoteen 2025 mennessä.

Bosch on kehittänyt uudenlaisen, kameraan ja tekoälyyn perustuvan sisätilojen valvontajärjestelmän, joka tietää mitä kuljettaja ja matkustajat tekevät. Jos esimerkiksi moottoritieosuuden päättyessä autopilotin on siirrettävä ajovastuu kuljettajalle, on järjestelmän tiedettävä varmasti, ettei kuljettaja nuku, lue verkkolehteä tai kirjoita viestejä. Kun auton sisäpuolen tapahtumia pystytään pitämään silmällä, niin voidaan ratkaista itseajavien autojen perusongelma.

Älykamera tarkkailee kuljettajaa jatkuvasti

50 km/h nopeudella kulkeva ajoneuvo etenee kolmessa sekunnissa 42 metriä. Eteneminen tapahtuu täysin vailla valvontaa, mikäli kuljettaja torkahtaa tai vilkaisee älypuhelintaan.

Lähes kymmenesosa onnettomuuksista on seurausta tarkkaamattomuudesta tai väsymyksestä. Sisätilan seurantajärjestelmät tunnistavat ja hälyttävät vaaroista sekä avustavat ajamisessa. Ohjauspyörään integroitu kamera tunnistaa kuljettajan väsymyksen silmistä ja seuraa kuljettajan tarkkaavaisuutta sekä pään asentoja.

Tekoälyn avulla järjestelmä tekee johtopäätökset. Auto varoittaa tarkkaamatonta kuljettajaa, ehdottaa väsyneelle kuljettajalle taukoa tai pienentää tilannenopeutta, riippuen autovalmistajan toiveista ja lain vaatimuksista. Sisätilojen valvontajärjestelmästä kerätyt tiedot ohjelmisto käsittelee vain ajoneuvossa. Tietoa ei tallenneta eikä toimiteta kolmansille osapuolille. Järjestelmää on opetettu käyttämällä videoita oikeista liikennetilanteista, silmäluomien liikkeistä ja silmänräpäytyksistä, jotta se oppii tunnistamaan, kuinka väsynyt kuljettaja on.

Katso myös

Hyytyikö auto pakkasessa – Usein syynä on akku

Auton käynnistymisongelmat pakkasella johtuvat useimmiten ainoastaan akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla, jonka …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x