Verojen maksu sujuu e-laskulla

Ensi viikon tiistaina, 1.8., on jäännösverojen eli mätkyjen eräpäivä noin 289 000 henkilöllä. Kiinteistövero erääntyy 1,9 miljoonalla kiinteistönomistajalla maanantaina 7. elokuuta. Verohallinto kehottaa maksamaan verot ajoissa, niin välttyy korkojen maksulta. Viivästyskorko alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavana päivänä. Viivästyskorko on 7 prosenttia.

Viime vuonna jäännösveroja maksoi myöhässä 320 000 asiakasta, ja kiinteistöveron maksaminen myöhästyi 550 000 henkilöltä. Mukaan on laskettu myös henkilöt, jotka ovat tehneet Verohallinnon kanssa maksujärjestelyn.

– Vaikka suurin osa suomalaisista on tunnollisia veronmaksajia, niin yllätyksenä tullut jäännösvero voi jäädä maksamatta pitkäksikin aikaa. Esimerkiksi noin 45 000 suomalaisella on edelleen maksamatta mätkyjä, joiden eräpäivä oli viime vuoden puolella, sanoo ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta.

E-laskun tilaaminen helpottaa muistamista

Jotta mätkyt ja kiinteistövero eivät jää maksamatta unohduksen vuoksi, voi e-laskun ottaa käyttöön verkkopankissa milloin tahansa.

– Erityisesti jos maksupäivät osuvat kesälomalle, verojen maksaminen ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä. Kun ottaa käyttöön e-laskun, Verohallinnon lähettämät laskut tulevat jatkossa suoraan omaan verkkopankkiin noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää, Villman sanoo.

Jos verojen eräpäivä on elokuun alussa ja e-laskun tilaa nyt, lasku ei vielä elokuussa ehdi tulla e-laskuna verkkopankkiin. E-laskutilaus pitää tehdä viimeistään kolme viikkoa ennen tulevan laskun eräpäivää.

Verojen maksuun voi hakea maksujärjestelyä

Sekä mätkyjen että kiinteistöverojen eräpäivät ovat tänäkin vuonna eri ihmisillä eri aikaan riippuen siitä, milloin henkilön verotus päättyy. Oman eräpäivän ja muut maksutiedot voi tarkistaa OmaVerosta.

– Osan asiakkaista pitää maksaa elokuussa sekä jäännös- että kiinteistöveroa, jolloin rahaa saattaa kesälomien ja -reissujen vuoksi olla tavallista vähemmän käytössä. Siksi on hyvä muistaa, että Verohallinnon kanssa voi tarvittaessa sopia maksujärjestelystä, Villman sanoo.

Maksujärjestelyä voi hakea, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Verohallinnon tilastojen mukaan maksujärjestelyiden määrä nousee selvästi, kun mätkyt erääntyvät elokuusta alkaen. Viime vuonna elokuussa tehtiin 16 prosenttia koko vuoden maksujärjestelyistä. Juha Villman pitää hyvänä asiana sitä, että asiakkaat ovat löytäneet maksujärjestelyn tapana hallita omaa talouttaan.

– On hyvä asia, että asiakkaat hakevat maksuvaikeuksissa maksujärjestelyjä. Verovelka on hallinnassa, kun sille on olemassa maksusuunnitelma, Villman sanoo.

Verojen maksupäiviä on useita

Verotus valmistuu eri ihmisillä eri aikaan, joten siksi kiinteistöveron ja mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen maksupäiviä on useita heinäkuun 2023 ja helmikuun 2024 välillä. Oma maksupäivä ja muut maksutiedot löytyvät OmaVerosta. Jäännösveron yleisin maksupäivä on 1. elokuuta. Kiinteistöveron yleisin maksupäivä on 7. elokuuta. Jos kiinteistöveroa tai jäännösveroa on maksettavana yli 170 euroa, verot voi maksaa kahdessa erässä.

Katso myös

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden saamiseen lieviä tiukennuksia

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä nykyisestä viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Jatkossa asumisajaksi …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x