Uutisotsikot

Juoksutyylillä ja -vammoilla ei ole yhteyttä toisiinsa

Samalla tyylillä juoksevien ihmisten luulisi kärsivän samankaltaisista juoksuvammoista. Kun vammoille altistavat juoksutyylit tunnistetaan, luulisi myös tulevien juoksuvammojen ehkäiseminen olevan helpompaa. Uusi tutkimus kyseenalaistaa tämän olettaman.

– Oletuksena oli, että tietyllä juoksutyylillä on yhteys tietynlaisten vammojen syntyyn, kertoo tohtorikoulutettava Susanne Jauhiainen.

Jyväskylän yliopiston ja Calgaryn yliopiston tutkijat lähtivät selvittämään juoksutyylien yhteyttä liikuntavammojen esiintymiseen. Tutkijoiden yllätykseksi tekoälyä soveltava tutkimus todistaa, että juoksutyylien ja -vammojen välille ei voida vetää yhteyksiä.

Analyysi tunnisti datasta selkeästi viisi eri juoksutyyliä

Tutkijat lähtivät etsimään ihmisten juoksutyyleistä yhdistäviä tekijöitä käyttäen apunaan lähes 300:lta juoksijalta kerättyä 3D-liikeanalyysidataa. Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä juoksuvammoja saaneita että terveitä 10-66 -vuotiaita juoksijoita. Tutkimusjoukko edusti tasaisesti molempia sukupuolia ja sisälsi sekä kilpa- että harrastelijajuoksijoita.

– Juoksutyylejä ei pystytty yhdistämään tietyn tyyppisiin juoksuvammoihin tai juoksuvammoilta säästymiseen, sanoo Jauhiainen.

Yllättäen yhteyksiä ei myöskään löytynyt juoksutyylin ja sukupuolen tai juoksutyylin ja juoksijan tason välillä.

– Löydetyt tulokset korostavat yksilöllisen kuntoutuksen ja vammojen ehkäisystrategioiden tärkeyttä juoksijoilla, Jauhiainen toteaa.

Katso myös

Rokotusvauhti riippuu saatavista rokotemääristä

Suomeen on saapunut Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteita kaksi erää, yhteensä noin 50 000 kappaletta. Ensimmäinen 10 000 …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *