Uutisotsikot

Pistorasiaan kytkettävä aurinkopaneeli on laiton Suomessa

Markkinoilla on aurinkopaneeleita, joita mainostetaan helposti käyttöönotettaviksi pistotulpan kautta. Aurinkopaneelien tuottama sähkö syötetään käyttöön suoraan asunnon tavanomaisen pistorasian kautta. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan tällaista laitetta ei saa käyttää Suomessa. Se on laitonta ja siitä voi olla vaaraa.

Mainittuja laitteita on kaupan Suomessa ja niitä saa tilattua verkkokaupoista ulkomailta.

– Älä osta tällaista laitetta, koska sitä ei saa käyttää Suomessa, sanoo ylitarkastaja Sakari Hatakka Tukesin sähkölaitteistot-ryhmästä.

Pistotulppaliitännän käyttö aurinkosähköjärjestelmissä on suomalaisen asennusstandardin turvallisuusvaatimusten ja sähköturvallisuuslain vastaista.

Turvallisuusvaatimusten vastainen sähköasennus tai sähkölaitteen käyttö voi pahimmillaan aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun vaaraa asukkaalle itselleen, kiinteistössä tai jakeluverkossa sähkötöitä tekevälle henkilölle sekä pelastuslaitosammattiselle.

Aurinkopaneelin tuottamaa sähköä ei saa syöttää pistorasian kautta

Kiinteistöjen sähköverkot on mitoitettu ja rakennettu niin, että sähkö syötetään yleisestä sähkönjakeluverkosta jakokeskukselta sähköpiireille, ryhmäjohdoille ja edelleen mm. pistorasioille ylivirtasuojien, sulakkeiden suojaamana. Jos piiriä syötetään suojalaitteen ohi esimerkiksi pistorasiasta, ei turvallisuuden kannalta olennainen ylivirtasuojaus toimi suunnitellusti, ja johto ja piiri saattavat ylikuormittua.

Jos olet liittämässä aurinkosähköjärjestelmää kiinteistön sähköverkkoon, sinun pitää olla yhteydessä alueen jakeluverkkoyhtiöön.

Aurinkosähköjärjestelmä pitää pystyä erottamaan yleisestä jakeluverkosta. Erotuslaitteen on oltava jatkuvasti yleisen jakeluverkon haltijan käytettävissä. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmästä pitää ilmoittaa varoitusmerkillä, jotta varmistetaan kiinteistössä sähköverkkoa huoltavien ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuus.

Laitteita on myynnissä, koska viranomaiset eivät tarkasta tai hyväksy sähkölaitteita, ennen kuin ne tulevat markkinoille. Valmistajat ja maahantuojat vastaavat siitä, että tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Ruotsissa viranomaiset ovat kieltäneet joitain vastaavia tuotteita. Suomessa Tukes ei ole tutkinut tuotteiden vaatimustenmukaisuutta, koska pistorasian kautta kytkettäviä aurinkopaneeleita ei saa Suomessa käyttää.

Myynnissä on monenlaisia laitteistoja, ja osan niistä voi ottaa käyttöön myös muuten kuin pistotulpan kautta, eli niin, että sähköalan ammattilainen tekee asennuksen, joka täyttää kaikki sähköverkkoon liitettävän aurinkosähköjärjestelmän vaatimukset.

Katso myös

Kyberturvallisuuskeskus vastaanottanut lukuisia ilmoituksia puhelinnumeroiden väärentämisistä

Numeroiden väärennyksistä ovat ilmoittaneet sekä kansalaiset että yritykset. Väärennetyistä numeroista on soitettu sekä huijaus- että …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x