Lukeminen avaa uusia maailmoja

Kesä on hyvää aikaa lukea perinteisiä kirjoja. Lukeminen lievittää stressiä ja parantaa päätöksentekokykyä, sekä on virikkeellistä toimintaa aivoille. Kirjojen lukeminen on aivojen kannalta erikoinen tehtävä, sillä se vaatii pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa.

– Tämän päivän työelämässä joutuu keskittymään pieniin yksityiskohtiin ja tekemään asioita kiireellä yksi kerrallaan. Se auttaa tekemään nopeita päätöksiä, mutta kirjaa lukiessa pääsee aivan erilaiseen mielentilaan. Pitkään tekstiin perehdyttäessä mieli rentoutuu, mikä vaikuttaa suoraan kognitiiviseen toimintaan, aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.

Aivotutkija suosittelee kirjojen lukemista. Huotilaisen mukaan lukeminen parantaa ajattelua. Minna Huotilainen, työskentelee Aivot ja työ– tutkimuskeskuksessa tutkimusprofessorina aivotutkimuksen parissa.

– Kirjojen lukeminen auttaa muistamaan, havaitsemaan ja ymmärtämään paremmin sekä tekemään viisaampia päätöksiä. Lukemalla saavutamme rauhallisen tilan, mikä lievittää stressiä.

Työelämän lisäksi arkeen tuo sirpaleisuutta sosiaalinen media, jonka käyttäminen on yleensä lyhytjänteistä heilahtelua eri juttujen välillä.

– Silpputekstien lukeminen väsyttää ja aivot tarvitsisivat säännöllistä lepoa. Jos on vaikeaa tarttua kirjaan, voisi seesteiseen tunnelmaan päästä esimerkiksi rauhallista musiikkia kuuntelemalla tai tulta katselemalla. Hidas ja yksinkertainen fyysinen tekeminen rauhoittaa ja johdattaa ajattelemaan, ettei enää olekaan kiire, vaan on aikaa keskittyä suurempaan kokonaisuuteen.

Kun rauhalliseen lomatunnelmaan on vihdoin päästy, ehkä voisi pitää taukoa sosiaalisesta mediasta?

– Jos kyseessä on someaddikti, jonka täytyy illalla viimeisenä ja aamulla ensimmäisenä vilkaista Facebookin ja Twitterin uutisvirtaa, voisi koittaa olla vaikka päivän ilman sosiaalista mediaa, Minna Huotilainen ehdottaa.

Yksinäiset ihmiset puolestaan hyötyvät sosiaalisen median kontakteista. Facebookista voi löytää vanhoja kavereita vuosien takaa, ja heidän kanssaan voi sopia tapaamisen myös kasvokkain.

– Yksinäisille ihmisille en missään nimessä suosittele somelakkoa, vaan päinvastoin sosiaalisen median hyödyntämistä ystävien ja tekemisen löytämiseen, Huotilainen sanoo.

Katso myös

Kausivalot ja turvallisuus

Kun koti puetaan juhlakuntoon, ovat jouluvalot usealle sisustajalle se tärkein juhlatunnelman tuoja. Onko jouluvaloissa vaaroja? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x