Renkaiden vaihto tulossa – tarkista ilmanpaineet

Kesärengassesonki on jo käynnistynyt osassa maata. Vaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa myös renkaiden ilmanpaineet. Renkaiden ilmanpaineet vaikuttavat ajo-ominaisuuksiin, turvallisuuteen, renkaiden elinikään ja polttoaineen kulutukseen.

Rengaspaineet vaikuttavat olennaisesti auton ajo-ominaisuuksiin ja sen myötä turvallisuuteen. Jos renkaat ovat keskenään eri tai vajaapaineiset, auton ohjautumisen suunta heikkenee ja hidastuu sekä käytös ääritilanteissa on yllätyksellistä.

Rengaspaineiden merkitys korostuu etenkin ääritilanteissa, joissa autoa pyritään ohjaamaan nopeasti esimerkiksi kaistaa vaihtaessa tai eläintä väistäessä. Sadekelillä jarrutusmatkat voivat pidentyä ja vesiliirron vastustuskyky heikkenee, mikäli ilmaipaineet ovat vajaat.

Auton epävakaa ajettavuus korostuu kuorman kasvaessa. Kun kyydissä on iso kuorma, peräkärry tai asuntovaunu, rengaspaineita kannattaa nostaa hieman normaalia painetasoa korkeammalle.

Rengaspaine vaikuttaa renkaan käyttöikään

Liian alhainen paine kuluttaa rengasta tavallista nopeammin ja altistaa herkemmin vaurioille. Ilmanpaineen ollessa liian matala rengas lämpenee liikaa ja kuluu nopeammin. Renkaan lämmetessä myös sen rakenne lämpenee, mikä edistää rakennevaurioiden ja rengasrikkojen syntyjä.

Liian alhaisilla rengaspaineilla ajettaessa rengas on löysempi ja renkaan pinnan ja vanteen välinen etäisyys pienenee. Tällöin rengas iskeytyy helpommin vannetta vasten ja voi rikkoutua esimerkiksi jyrkkään asfalttireunaan ajettaessa. Keväisin kelirikkoiset ja kuoppaiset tiet lisäävät renkaaseen kohdistuvien iskujen mahdollisuutta.

Ihannetilanteessa paineet laitetaan kohdalleen jo ennen renkaiden asennusta. Vajaapaineinen rengas voi pahimmillaan rikkoutua jo ennen kuin päästään huoltoasemalle ilmanpaineiden tarkistukseen.

Rengaspaineella on yhteys polttoaineen kulutukseen

Liian pieni rengaspaine lisää renkaan vierintävastusta, mikä johtaa lisääntyneeseen polttoaineen kulutukseen. Monet autovalmistajat ovat ilmoittaneet 1­–3 hengen kuorman ja täyden kuorman paineiden lisäksi myös niin sanotut ekopaineet. Nämä ekopaineet ovat hyvin lähellä maksimikuorman paineita ja niitä käyttämällä vierintävastus ja hiilidioksidipäästöt ovat mahdollisimman pienet.

Ilma vuotaa renkaasta hiljalleen ja vajaita rengaspaineita ei normaaliajossa huomaa. Tämän vuoksi paineet on syytä tarkistaa myös renkaiden vaihdon jälkeen noin kuukauden välein. Kuumallakaan säällä rengaspaineita ei tarvitse alentaa, sillä lievä ylipaine ei ole renkaalle vaarallista.

Autonvalmistajan suosittelemat rengaspaineet löytyvät pääsäätöisesti kuljettajan oven pielestä, bensaluukun takaa tai auton ohjekirjasta. Jos talvirengaspainesuositusta ei ole annettu, niin rengasvalmistajat suosittelevat useimmiten kesäpainesuositusta 0,2 bar (20 kpa) korkeampaa painetta talvirenkaisiin.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x