Mistä sinilevän tunnistaa ja miten hoitaa sen aiheuttamia oireita?

Sinilevän ilmestyminen mökkirantaan ja uimapaikoille aiheuttaa monelle lomailijalle päänvaivaa. Onko turvallista pulahtaa uimaan tai voiko vettä käyttää keitettynä ruoanlaitossa.

Jos vedessä on havaittavissa sinilevää, tulisi uimista välttää.

– Iholle päätyessään sinilevä saattaa aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita, kuten kutinaa ja punoitusta. Myös silmä- ja korvatulehdukset sekä vatsa- ja flunssaoireet ovat yleisiä altistuksesta johtuvia vaivoja, kertoo yleis- ja työterveyslääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Muista levistä erottaminen onnistuu tikkutestillä

Uimarantojen varoitusten lisäksi levätilannetta kannattaa tarkkailla aina ennen veteen menemistä, sillä sinilevätilanne saattaa elää nopeasti. Sinilevän tunnistaa vihertävästä väristä ja sen hiukkasmaisesta koostumuksesta.

– Sinilevää ei pysty nostamaan tikulla vedestä, vaan se hajoaa pieniksi hiukkasiksi. Jos onnistut nostamaan levän tikunnokkaan, on kyseessä jokin muu kuin sinilevä.

Älä käytä leväistä vettä

Jos epäilee uimavedessä olleen sinilevää, kannattaa peseytyä puhtaalla vedellä uimisen jälkeen. Myös lemmikit tulisi pestä puhtaalla vedellä, jotta ne eivät altistu sinilevälle nuollessaan turkkiaan.

Sinileväistä vettä ei saa käyttää talousvetenä, eikä esimerkiksi syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Edes veden keittäminen ei poista siitä levämyrkkyjä. Ruoansulatuselimistöön joutuessaan sinilevä voi aiheuttaa vatsatautia, oksentelua ja ripulia.

– Erityisen vaarallista sinilevä on vesihöyryn kautta hengitettynä. Mökkisaunaan ei saa hakea löylyvettä vesistöstä, jossa esiintyy sinilevää, Vänni painottaa.

On hyvä huomioida, että vesihöyrylle saattaa altistua myös vauhdikkaiden vesiurheilulajien tiimellyksessä, kuten vesiskootterilla ajettaessa.

Näin hoidat oireita kotikonstein

Sinilevän myrkylliset syanobakteerit eroavat toisistaan ja osa niistä on myrkyllisiä hermostolle tai maksalle. Ulkomuodon perusteella sinilevän vaarallisuutta ei pysty havaitsemaan, joten sinilevään kannattaa Vännin mukaan suhtautua aina varauksella.

– Vakavia sinilevän aiheuttamia myrkytyksiä todetaan Suomessa harvoin ja ihmiset osaavat nykyään jo varsin hyvin vältellä sinilevää.

Sinilevästä ärtyneen ihon ensihoitoon pätevät samat konstit kuin muunkin ihottuman hoidossa. Apteekista saatava antihistamiinitabletti lievittää kutinaa.

– Jos antihistamiinista ei ole apua tai ilmaantuu muita oireita, kuten silmätulehdus, kuumetta tai voimakasta pahoinvointia, kannattaa hakeutua lääkäriin. Apua saa nopeasti myös lääkärin etävastaanoton kautta, Vänni ohjeistaa.

Katso myös

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden saamiseen lieviä tiukennuksia

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä nykyisestä viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Jatkossa asumisajaksi …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x