Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Riski vesikalusteiden tai -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun lämpötila kohoaa nopeasti. Se merkitsee isoa riesaa asukkaalle ja pahimmillaan vesivahinkoa.
Vesiputkien läpivienti rakennukseen kannattaa eristää huolellisesti ja vesiputkien osuudet jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkasilmalle alttiissa tiloissa. Peruslämpö on pidettävä yllä varastotiloissa ja vapaa-ajanasunnolla, jos niissä on vesikiertoinen lämmitys tai vesikalusteita. Vesimittaritilan lämpötilaa pitää seurata tarkasti etenkin laitteen vierestä. Kellarissa seinän vieressä lämpötila voi pahimmillaan laskea pakkaselle. Edullinen varokeino on pakkasvahti, joka pitää lämpötilan plussan puolella ja on helppo itse asentaa lähelle vesiputkia.
Pakkaspäivinä lisälämpöä takasta
Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän ja energiankäyttö kasvaa. Sähkön kulutusta voi hillitä puunpoltolla. Säännöllinen puupoltto tulisijassa vähentää tehokkaasti muuta lämmitystarvetta ja on etenkin sähkölämmitystalossa tärkeä tukilämmitysmuoto. Suora sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin. Ahkera puunpolttaja voi varaavan takan tai leivinuunin avulla kattaa 10-30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta.
Kovimmilla pakkasilla huonelämpötiloja voi alentaa niistä tiloista, missä ei oleskella. Varaston ja autotallin lämpötilan voi huoletta laskea 10 °C:een.
- Verokortti tulee ensi vuonna voimaan jo tammikuussa - 29.10.2024
- Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan - 3.10.2024
- Luistonesto ja ajonhallinta säästävät renkaita - 30.9.2024