Litiumioniakkua ei pidä päästää tyhjäksi

Litiumioniakkuja on nykyisin monissa koneissa ja laitteissa sähkötyökaluissa, puutarhakoneissa, sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Jos et käytä akkukäyttöistä laitetta tai kulkuvälinettä talven aikana, niin lataa kuitenkin akkua.

Litiumioniakku ei ole sama asia kuin litium-akku. Litiumioakun vääränlainen varastointi voi tehdä siitä käyttökelvottoman. Ennen varastointia kannattaa tarkistaa akkujen kunto silmämääräisesti ja ladata ne ohjeiden mukaisesti. Litiumioniakkua ei pidä koskaan päästää täysin tyhjäksi. Siksi se kannattaa ladata vähintään kerran myös varastoinnin aikana. Akkuja ei saa myöskään ladata kylmissä olosuhteissa. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää.

Kun lataat litiumioniakkua, noudata akun ja laturin käyttöohjetta. Käytä vain laitteeseen tarkoitettua, ehjää ja laadukasta laturia. Akkua ei pidä jättää latautumaan yksin etenkään asuintiloihin tai paikkaan, jossa on palavaa materiaalia ympärillä. Irrota laite laturista, kun lataus on valmis.

Älä käytä laturia, joka näyttää vaurioituneelta, toimii epävarmasti tai jonka johto tai liittimet ovat vaurioituneet.

Viallinen laturi tai akku saattaa aiheuttaa ladatessa tulipalon. Litiumioniakut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä voi olla hankala sammuttaa. Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen.

Millainen on hyvä säilytystila litiumioniakuille?

Akut kannattaa varastoida kuivassa, hyvin tuulettuvassa tilassa. Tila ei saa olla liian kuuma tai liian kylmä. Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa laitteen tai akun käyttöohjeista. Litiumioniakulla varustettua laitetta tai akkua tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä. Huonoja säilytyspaikkoja ovat pannuhuone tai kylmä ulkovarasto.

Säilytä laitetta tai akkua paloturvallisella alustalla paikassa, jossa akun lähettyvillä ei ole palokuormaa. Palokuormaa ovat esimerkiksi vaatteet ja muut tekstiilit. Tilassa, jossa akkua säilytetään, on hyvä olla palovaroitin.

Jos litiumioniakku vaurioituu esimerkiksi pudotessa, siinä on merkkejä kolhusta tai se kuumenee ladatessa tai turpoaa, se on laitettava ennen hävittämistä paikkaan, jossa akun mahdollinen syttyminen ei pääse aiheuttamaan tulipaloa.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x