3G-matkat (three generations) lisääntyvät

Kolmen sukupolven yhdistävä matkailu lisääntyy. Ottaisitko ulkomaan matkallesi lasten lisäksi mukaan anopin tai appiukon? Nettimatkatoimiston markkinointipäällikön Aki Juusolan mukaan yhä useampi suomalainen ottaa.

– Niin kutsutut 3G-matkat (three generations) eli kolmen sukupolven yhdistävät lomamatkat ovat matkailussa kasvava ilmiö, Juusola sanoo.

Ilmiö näkyy esimerkiksi kasvaneena kysyntänä asiakaspalvelussa majoituksen suunnittelussa.

– 3G-matkailussa tulee ottaa huomioon kolmen eri ikäryhmän tarpeet. Isot perhehuoneet tai huoneistohotellit ovat perusedellytys, mutta lisäksi majoituksen halutaan tarjoavan jotain jokaiselle sukupolvelle. Esimerkiksi kylpylähotellit ovat kysyttyjä, kertoo Juusola.

Useamman sukupolven yhdistävän matkailun suosion kasvun taustalla vaikuttanee yleinen kansainvälistyminen ja perhekeskeisten arvojen korostuminen. Sukupolvia erottavat kuilut ovat kutistuneet ja yhdessäoloon halutaan panostaa. Toisaalta yhä useampi suomalainen asuu myös ulkomailla ja yhteinen lomamatka voi olla luonteva tapa tavata perhettä, kun joka tapauksessa on lennettävä läheisten luo.

Firenzessä asuva Sari Koponen, 47, on tehnyt 3G-matkoja jo usean vuoden ajan, muun muassa Berliiniin, Prahaan, Dubliniin ja Istanbuliin. Italialaisen miehen kanssa naimisissa olevan Sarin matkaan lomalle on lähtenyt pariskunnan kahden kouluikäisen pojan lisäksi Italian mummi ja Suomen mummi.

– Jännää on ollut. Prahassa Suomen mummilta vietiin metrossa heti eka päivänä rahapussi ja Pietarissa Italian mummi joutui miliisin puhutteluun, kun erehtyi tumppaamaan tupakin maahan, Koponen naurahtaa.

Sari Koponen on tottunut 3G-matkailija. Kuvassa perhe New Yorkissa. Italian mummi Anna Bianconi (vas.), Luca Moriero, Sari Koponen, Tommaso Moriero ja Claudio Moriero.
Sari Koponen on tottunut 3G-matkailija. Kuvassa perhe New Yorkissa. Italian mummi Anna Bianconi (vas.), Luca Moriero, Sari Koponen, Tommaso Moriero ja Claudio Moriero.

Koposen perhe alkoi tehdä yhteisiä lomamatkoja isovanhempien kanssa vaihtoehtona jokavuotiselle Suomen-vierailulle.

– Halusimme, että pojat näkevät myös Suomen mummia, mutta aina ei haluaisi käyttää lomakassaa ja -viikkoja Suomessa. Leskeksi jäänyt Italian mummi oli ollut matkoillamme mukana jo aikaisemmin ja keksimme pyytää äitini mukaan porukkaan, Koponen sanoo.

– Meille tämä on sopinut. Olemme erittäin hyviä ystäviä anoppini kanssa ja pojat tykkäävät kun mummit tuovat oman lisänsä matkoihin. Suomen mummi tekee joka matkasta valokuva-albumin, johon kerää kaiken olennaisen matkalta sokeripussista lähtien, hän hymyilee.

Espoolainen Samuli Kaisanlahti suunnittelee 3G-matkaa pääsiäiseksi Etelä-Ranskaan, Aix-en-Provencen kaupunkiin. Kaisalahden porukassa on hänen poikansa Antti, 12, Taisto, 8, sekä isä Juhani ja isän vaimo Liisa. Myös Kaisanlahden ex-vaimon 19-vuotias Arttu-poika on mukana.

– Halusin isän ja Liisan mukaan lomalle, koska viihdyn heidän seurassaan hyvin. He huolehtivat myös pojista todella hyvin ja tarjoavat erilaista seuraa heille kuin omat vanhemmat, Kaisanlahti sanoo. – Ja onhan papan mukana olossa sekin etu, että voin tehdä loman aikana pieniä irtiottoja lasten huoltamisesta, hän jatkaa.

Matka on Kaisanlahdelle ensimmäinen ulkomaan loma, jonka hän tekee kolmen sukupolven miehityksellä.

– Kotimaassa on kyllä harjoiteltu tällä porukalla ja odotukset ovat siksi korkealla, Kaisanlahti sanoo.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x