Nuoret käyttävät nuuskaa

Suomalaiset nuoret ovat pitkään vähentäneet tupakkatuotteiden käyttöä, mutta kahden viime vuoden aikana tämä suuntaus näyttää pysähtyneen. Nuuskan käyttö lisääntyy, ja myös tyttöjen nuuskaaminen on lisääntynyt 2010-luvulla. Myös nuorten alkoholin käytön väheneminen on pysähtynyt.

Suomalaisista 16–18-vuotiaista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 13 prosenttia, 14-vuotiaista noin 2 prosenttia. Kymmenen vuotta aikaisemmin vastaavat luvut olivat 25 % ja 8 % ja vuosituhannen alussa 32 % ja 14 %. 2010-luvulla nuorista yhä useampi on alkanut käyttää nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin, 16-18-vuotiaista tytöistä noin 6 % ja pojista noin 15 %. Kansanterveyden näkökulmasta pitkään jatkunut myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen kahden viime vuoden aikana.

Sähkösavukkeiden käyttö ei ole lisääntynyt

Noin kaksi prosenttia 16–18-vuotiaista käytti sähkösavukkeita viikoittain tai useammin, 14-vuotiaista vain harva. Noin puolet 16–18-vuotiaista pojista ja kolmannes tytöistä oli kokeillut sähkösavukkeita. Sähkösavukkeita kokeilleista harvempi kuin joka kymmenes nuori ilmoitti kokeilun syyksi halun lopettaa tupakointi. Sähkösavukkeiden käyttö nuorten keskuudessa ei ole lisääntynyt sen jälkeen, kun ne tulivat markkinoilla 2010-luvun alkuvuosina.

Nuorten alkoholin käyttö ei enää vähene

Raittiiden nuorten osuus lisääntyi. Alkoholin käyttö ja humalajuominen vähenivät nuorten keskuudessa vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen ajan. Kahden viime vuoden aikana myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen. Poikkeuksena on 18-vuotiaiden poikien humalajuominen, joka on edelleen vähentynyt.

Muun muassa nämä tiedot ilmenevät 12–18-vuotiaita koskevasta Nuorten terveystapatutkimuksesta 2019. Edellinen tutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x