Siitepölykausi on alkanut – lääkekaappi kuntoon

Allergiaoireita voi helpottaa joko antihistamiineilla tai paikallisesti silmätipoilla ja nenäsumutteilla. Siitepölyn määrää tärkeämpää on se, että allergiaoireet hoidetaan oikein ja tehokkaasti. Ristiallergian aiheuttamista oireista ei pidä huolestua.

Osa siitepölyallergisista oireilee jo siitepölyn kaukokulkeumista, osa vasta runsaasta siitepölymäärästä. Siitepölyuutisointia seuratessa on myös hyvä ottaa huomioon, että määrät voivat vaihdella alueellisesti. Siksi allergiaa hoidetaan yksilöllisesti oireiden ilmaantuessa. Tyypillisiä oireita ovat mm. vesinuha, aivastelu ja silmien tai kurkun kutina.

Kannattaa varmistaa, että lääkekaapin sisältö on kunnossa. Palauta viime keväänä avatut lääkepullot ja muut vanhentuneet lääkkeet apteekkiin ja hanki samalla uudet allergialääkkeet alkavaa siitepölykautta varten.

Antihistamiini alkaa tehota nopeasti. Siksi sen käyttöä ei tarvitse aloittaa viikkoja etukäteen vaan oireiden ilmaantuessa. Sen sijaan nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö on hyvä aloittaa hieman ennakoivasti, koska paikallishoidot vaikuttavat tehokkaimmin vasta säännöllisessä käytössä.

Miten valita sopivimmat allergialääkkeet?

Antihistamiinien tehoissa ei ole eroavaisuuksia. Ihmiset kuitenkin reagoivat yksilöllisesti eri lääkkeisiin. Jos yksi tuote ei tunnu tehoavan, kannattaa kokeilla toista antihistamiinia eri vaikuttavan aineen ryhmästä. Sopivimmat silmätipat ja nenäsuihkeet löytyvät myös kokeilemalla. Nykyiset antihistamiinit eivät väsytä, vaan allergia itsessään väsyttää. Hoitamaton allergia huonontaa elämänlaatua ja siksi mitättömältäkin tuntuva aivastelu kannattaa hoitaa pois. Siedätyshoito on hyvä vaihtoehto silloin, jos allergiaoireet eivät pysy kurissa normaalilääkityksellä.

Miksi porkkana kutittaa kurkkua keväällä?

Siitepölyallergia ilmenee normaalien allergiaoireiden lisäksi myös ristiallergiana. Porkkana ja omena ovat tyypillisiä ristiallergian aiheuttajia. Siitepölyn ja ristiallergiaa aiheuttavan ruoka-aineen proteiinit ovat samankaltaiset, minkä vuoksi allergisen elimistö oireilee myös ruoka-aineista. Kyseessä ei siis ole erillinen ruoka-aineallergia.

Ristiallergian oireet ilmenevät yleensä vain siitepölykaudella ja lisäksi ne ovat tavallisesti lieviä. Porkkanaa, omenaa tai muuta ristiallergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta voi siis hyvin syödä oireiden sallimissa rajoissa.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x