Ruohonleikkaus on välineurheilua

Ruohonleikkaus on puuhaa, joka jakaa mielipiteitä. Joillekin se on yksi kesään olennaisesti kuuluva leppoisa ulkopuuhailuhetki, toisille mukava ja hyödyllinen hyötyliikuntamuoto. Viherpeukaloiden ja puutarhaharrastajien näkökulmasta se on paitsi tarpeellinen nurmikon hyvinvoinnille niin myös visuaalisen aspektin takia oleellinen tehtävä. Toki on myös heitä, joiden mielestä ruohonleikkaus on yksinkertaisesti vain tylsä ja aikaavievä askare.

Siihen, millaista ruohonleikkaus on ja miten paljon siihen haluaa uhrata aikaa ja vaivaa, vaikuttaa paljon itse väline, jolla puuhaan ryhtyy. Ruohonleikkaus, jos mikä, on välineurheilua. Välineiden kirjo on nykyisin niin laaja, että asiaan perehtymätöntä valikoiman ja valmistajien runsaus jo melkein hirvittää. Ruohonleikkureita löytyy niin käsikäyttöisinä, akulla tai sähköllä toimivina kuin moottorikäyttöisinäkin. Leikkuri voi olla työnnettävä tai vetävä, se voi olla keräävä, silppuava, päältä ajettava – ja myös ohjelmoituna itsekseen homman hoitava robottileikkuri.

Ruohonleikkuria valittaessa kannattaakin lähteä liikkeelle miettimällä omaa tarvetta, ja nurmikenttänsä kokoa. Kaupunkialueella tontit ovat usein pieniä, jolloin päältäajettava ruohonleikkuri on todennäköisesti vähän suurehko, kömpelö ja kallis väline tarpeeseen nähden. Sopiva valinta löytynee pienempien työnnettävien tai vetävien mallien joukosta. Jos ruohokenttä puolestaan on hyvin laaja ja kohtuullisen tasainen, niin päältäajettava malli alkaa olla jo varsin houkutteleva vaihtoehto – ellei sitten halua hyödyntää ruohonleikkaustapahtumaa kunnonkohotusmielessä. Mikäli suuren tasaisen nurmikentän leikkauksessa haluaa päästä tätäkin vähemmällä lihasvoimalla, on robottiruohonleikkuri varteenotettava vaihtoehto.

Valinta vetävän ruohonleikkurin ja työnnettävän välillä täytyy tehdä myös oman tarpeensa mukaisesti. Vetävä leikkuri keventää leikkurin työntämistä, mutta joidenkin leikkurien veto voi olla aika pieni, jolloin ruohon leikkaaminen voi olla hitaampaa, kuin perinteisempää työnnettävää leikkuria käytettäessä – ellei konetta väkisin työnnä aktiivisesti eteenpäin. Myös valinta keräävän, sivulle puhaltavan tai silppuavan leikkurin välillä on tehtävä niin ikään oman tilanteensa perusteella. Keräävä leikkuri on kätevä, jos on paikka, esimerkiksi komposti, johon ruohosilppu voidaan tyhjentää. Nurmikon maaperä voi toisaalta olla sellainen, että se hyötyy siitä, jos ruoho silputaan ja jätetään nurmikkoa lannoittamaan.

Katso myös

Myös koirat altistuvat punkeille

Punkit eli puutiaiset heräävät, kun päivälämpötila ylittää +5°C. Erityisesti tiheässä kasvillisuudessa viihtyvät punkit odottavat sopivaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x
()
x