Ruohonleikkaus on joillekin kesään kuuluvaa leppoisaa puuhailua, toisille mukava ja hyödyllinen hyötyliikuntamuoto. Viherpeukaloiden ja puutarhaharrastajien näkökulmasta se on tarpeellinen nurmikon hyvinvoinnille ja visuaalisesti oleellinen tehtävä. Joillekin ruohonleikkaus on tylsä ja aikaa vievä pakkotyö.
Millaista ruohonleikkaus on ja miten paljon siihen haluaa uhrata aikaa ja vaivaa vaikuttaa paljon väline, jolla leikkaus tehdään. Ruohonleikkaus, jos mikä, on välineurheilua. Välineiden kirjo on nykyisin niin laaja, että asiaan perehtymätöntä valikoiman ja valmistajien runsaus melkein hirvittää. Ruohonleikkureita löytyy niin käsikäyttöisinä, akulla tai sähköllä toimivina kuin moottorikäyttöisinäkin. Leikkuri voi olla työnnettävä tai vetävä, se voi olla keräävä, silppuava, päältä ajettava – ja myös ohjelmoituna itsekseen homman hoitava robottileikkuri.
Ruohonleikkuria valittaessa kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä omaa tarvetta ja nurmikenttänsä kokoa. Kaupunkialueella tontit ovat usein pieniä, jolloin päältäajettava ruohonleikkuri on todennäköisesti vähän suurehko, kömpelö ja kallis väline tarpeeseen nähden. Sopiva valinta löytynee pienempien työnnettävien tai vetävien mallien joukosta. Jos ruohokenttä puolestaan on hyvin laaja ja kohtuullisen tasainen, niin päältäajettava malli alkaa olla jo varsin houkutteleva vaihtoehto, ellei halua hyödyntää ruohonleikkausta kunnonkohotusmielessä. Mikäli suuren tasaisen nurmikentän leikkauksessa haluaa päästä vähemmällä vaivalla on robottiruohonleikkuri varteenotettava vaihtoehto.
Valinta vetävän ruohonleikkurin ja työnnettävän välillä täytyy tehdä myös oman tarpeensa mukaisesti. Vetävä leikkuri keventää leikkurin työntämistä, mutta joidenkin leikkurien veto voi olla aika pieni, jolloin ruohon leikkaaminen voi olla hitaampaa, kuin perinteisempää työnnettävää leikkuria käytettäessä. Myös valinta keräävän, sivulle puhaltavan tai silppuavan leikkurin välillä on tehtävä tilanteen mukaan. Keräävä leikkuri on kätevä, jos ruohosilppu tarvitaan johonkin, kuten kompostiin. Nurmikon maaperä voi myös olla sellainen, että on hyödyllistä jättää silputtu ruoho nurmikkoa lannoittamaan.