Nopeusvalvonnan tulisi edistää turvallisuutta

Automaattista liikennevalvontaa on kehitettävä liikenneturvallisuuden lähtökohdista sakotuslinjan sijaan. Viime vuosina tienpäällä on merkittävästi lisätty kehittynyttä kameratekniikkaa poliisin suorittaman näkyvän liikennevalvonnan sijaan.

Kiinteä automaattivalvonta ei korvaa osaavaa henkilöstöä. Poliisiviranomaisten ammattitaitoa tarvitaan puuttumaan pelkkien nopeuksien sijaan myös kuljettajien ajokuntoon, ajoneuvoturvallisuuteen ja liikennesääntörikkomuksiin. Erityisesti raskaan kaluston ja ulkomaisen kabotaasiliikenteen valvominen on välttämätöntä, niin tienkäyttäjien turvallisuuden kuin kotimaisen kuljetusalan toimintaedellytysten turvaamiseksi.

— Olen yhtä mieltä poliisiviranomaisten voimavarojen lisäämisen tarpeesta uusien tehtävien ja uhkakuvien myötä, mutta liikenneturvallisuustyön resurssipulaa tulee helpottaa ensisijaisesti varmistamalla tarvittava henkilöstömäärä, eikä laskea vain tekniikan ja automaation varaan, muistuttaa Kansanedustaja Mika Kari.

Kari nostaa jälleen esille aloitteensa siirtymisestä värimerkittyihin tai muutoin tiemaisemasta erottuviin kameratolppiin ja valvontakohteiden uudelleen sijoittamisesta todetusti kohonneen onnettomuusriskin tieosuuksille.

— Valvontalaitteiston tulee olla selkeästi kuljettajan havaittavissa, jotta automaattivalvonnalla olisi tosiasiallista vaikutusta ylinopeusten ennaltaehkäisemisessä. Nykyisellään maastoon kätketyt nopeuskamerat aiheuttavat tarpeettomia jarrutuksia ja luovat pahimmillaan sakkorysiä, toteaa Kari.

Kari jätti edellisellä vaalikaudella lakialoitteen kameratolppien sijoittelun ja runkovärityksen muuttamisesta (LA 17/2017 vp). Lakialoite on rauennut 16.04.2019.

Laki- ja kansalaisaloitteet, joita ei ehditä käsitellä loppuun vaalikauden aikana, raukeaavat. Poikkeuksena ovat kansainväliset asiat.

— Silloinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vastasi lainsäädännön mahdollistavan kameratolppien maalaamisen, ja myös Poliisihallituksen uutisoitiin väläyttävän aloitteelle vihreää valoa. Myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on tutkimuksessaan (2018) lausunut näkyvämmän automaattivalvonnan eduista.

Kansanedustaja Mika Kari jätti eduskunnassa kirjallisen kysymyksen nopeusvalvontakameroiden runkovärityksen ja sijoittelun tarkoituksenmukaisuudesta automaattisessa liikennevalvonnassa 17.10.2019.

Katso myös

Veneen pohjan myrkkymaalaamiselle on vaihtoehtoja

Veneen pohja on otollinen elinympäristö monille vedessä eläville eliöille. Pohjaan kiinnittyvät eliöt voivat olla todellinen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x
()
x