Hoitovirhe – henkilökohtainen katastrofi vai koko työyhteisön oppimismahdollisuus?

Hoitovirheet, niiden epäilyt ja muut haittatapahtumat kuormittavat terveydenhuollon ammattilaisia, eivätkä kaikki tiedä, mistä apua voisi saada. Potilasvahingot voivat johtaa jopa ammatin vaihtoon, jos ammattilainen jää tapauksen jälkeen yksin vaikeiden tunteidensa ja ammatillisen epävarmuutensa kanssa.

Hoitohenkilökunnan tueksi kehitetty Second victim -protokolla pyrkii auttamaan haittatapahtumassa mukana ollutta ammattilaista tapahtuneen käsittelyssä ja siitä toipumisessa. Second victim -protokolla korostaa työyhteisön vastuuta tilanteessa. Esimiehellä on tärkeä rooli protokollan toimeenpanossa ja tapahtuneesta oppimisen varmistamisessa. Vaikka kyseessä olisi virhe, se on tehty vahingossa ja siitä oppiminen on koko työyhteisön mahdollisuus – ja velvollisuus. Protokolla edistää nopeaa työhön paluuta ja ammatillisen itsetunnon palautumista.

– Virheistä puhuminen ei ole perinteisesti ollut kovin luonteenomaista lääkäreille. Nykyaikaisen turvallisuusajattelun myötä on onneksi menty siihen suuntaan, että virheiden tekeminen on tunnustettu myös lääkäreiden inhimilliseksi ominaisuudeksi. Meillä on velvollisuus luoda kulttuuri, jossa ketään ei jätetä yksin ja jossa jokainen virhe nähdään mahdollisuutena tunnistaa systeemin heikkouksia ja korjata niitä, painottaa potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling.

Potilasvakuutuskeskus (PVK) järjestää Lääkäri 2023 -tapahtumassa kurssin ”Ammattitaitoani arvostellaan – työura katkolla vai oppimisen paikka?” Kurssin tavoitteena on antaa eväitä ammatillisten vastoinkäymisten käsittelyyn ja niistä toipumiseen. Asiaa lähestytään käytännön kokemusten ja opettavaisten potilasvahinkotapausten muodossa. Second victim -protokollan esittelyn lisäksi kurssilla kerrotaan Valviran tekemästä viranomaisvalvonnasta ja siitä, millaista tukea Lääkäriliitto voi hoitovirhe-epäilyssä tarjota.

Kurssi tarjoaa sekä potilastyötä tekevälle ammattilaiselle että esimiesasemassa oleville johtohenkilöillekin ajatuksia potilasturvallisuuskulttuurin ja oman yksikön toimintamallien kehittämiseen.

Katso myös

Loman jälkeen työhön paluu vaatii totuttelua

Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta useat kokevat alakuloa arkeen palattuaan, ja pitkältä lomalta palaaminen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x