keskiviikko , huhtikuu 1 2020
Uutisotsikot

Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvanut

Elintarvikkeita vedettiin pois markkinoilta 200 kertaa vuonna 2019. Määrä on 19 prosenttia edellisvuotta suurempi. Yleisin syy takaisinvetoon oli allergeenivirheet. Takaisinvetojen määrä on kasvussa neljättä vuotta peräkkäin, selviää Ruokaviraston keräämistä tiedoista.

Yhtä yksittäistä syytä kasvuun ei ole. Näyttää siltä, että kuluttajat ilmoittavat havaitsemistaan virheistä elintarvikkeissa entistä useammin. Myös yritysten omavalvonta on kehittynyt ja viranomaisvalvontaa kohdistetaan tarkemmin arvioidun riskin perusteella.

Allergiset vaarantuvat väärien pakkausmerkintöjen vuoksi

Elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt väärät etiketit, toiseen tuotteeseen tarkoitettu pakkaus, tarkoittamatta mukaan tullut allergeeniainesosa tai -jäämä aiheuttivat 54 takaisinvetoa viime vuonna. Elintarvikkeet olivat laadullisesti moitteettomia, mutta aiheuttivat ruoka-aineallergisille terveysvaaraa. Tällaiset tuotteet voi antaa hyväntekeväisyyteen tai palauttaa myyntiin, mikäli pakkausmerkinnät korjataan ja kuluttajaturvallisuudesta huolehditaan.

Mikrobit elintarvikkeissa

Toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin oli elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat. Esimerkiksi salmonellaa löytyi 15 elintarvikkeesta, joista useimmat olivat Euroopan alueelta tuotua lihaa. Nestemäisistä elintarvikkeista löydettiin pakkausta pullistavaa käymistä, joka katsotaan mikrobiologiseksi virheeksi.

Katso myös

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastassa matkailijoita Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Suomeen saapuu lähipäivinä huomattava määrä eri puolilta maailmaa palaavia suomalaisia matkailijoita ko-tiutuslennoilla. Koronavirustartuntariskin minimoimiseksi lentoasemalla …

Kommentoi