Mittausyksiköt toimivat ilman sähköverkkoa, joten laitteisiin saadaan virta aurinkopaneelista, akuista tai paristoista. (kuva: Oulun yliopisto/Mikko Törmänen).

Maaperän kosteudensäätöjärjestelmä perunapelloilla

Tyrnävän perunapelloilla kehitetään järjestelmää, jolla voidaan mitata ja säätää peltojen maaperän kosteusolosuhteita. Tietopohjainen ja automatisoitu säätöjärjestelmä helpottaa tuntuvasti viljelijöiden työtä ja sen odotetaan mahdollistavan entistä suuremmat ja laadukkaammat perunasadot.

Suomen tärkeimmässä siemenperunanviljelykunnassa Tyrnävällä peltojen kosteutta säädetään käsin ja yleensä silloin kun se arvioidaan oman kokemuksen pohjalta tarpeelliseksi. Salaojakaivojen vedenpinnan korkeuden säätäminen on viljelijälle iso urakka. Pelkästään Tyrnävän perunapelloilla on noin tuhat säätösalaojakaivoa.

Nyt perunanviljelijät ovat saaneet avukseen Oulun yliopiston Älykkäät koneet ja järjestelmät –tutkimusyksikön tutkijat. Tavoitteena on kehittää järjestelmä, joka mittaa viljelylohkolta maaperän kosteuden ja salaojakaivon vedenpinnan korkeuden sekä säätää vedenpinnan tasoa salaojakaivoissa joko automaattisesti tai viljelijän etäohjaamana.

Salaojakaivojen hallitulla säätämisellä sadevesi voidaan ”varastoida” maaperään entistä tehokkaammin tai johtaa liika vesi pois.

Kaivojen oikea-aikaista säätämistä varten Tyrnävän koepelloilla kerätään dataa maaperän ja kaivojen lisäksi säätilasta erilaisilla antureilla ja mittalaitteilla, jotka hyödyntävät IoT-ratkaisuja. Kehitetty sovellus kokoaa tiedot graafiseen muotoon, joka on viljelijän luettavissa reaaliaikaisesti omalta päätelaitteelta, vaikka kännykästä.

Tietopohjaisen maaperän kosteudenhallinta (TIMAKO) –hankkeen tavoitteena on kehittää automaattinen ja kustannustehokas kosteudenhallintajärjestelmä. Salaojakaivojen automaattisäädöstä on jo tehty prototyyppejä laboratoriossa. Järjestelmä soveltuu lähtökohtaisesti minkä tahansa viljelymaan kosteuden hallintaan.

TIMAKO –hankkeeseen osallistuu viisi Oulun yliopiston tutkimusyksikköä. Hankkeella on BusinessFinlandin kaksivuotinen Tutli (Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa) -rahoitus, joka päättyy vuoden 2019 lopussa.

Katso myös

Koronapandemian vaikutuksia nuoriin on arvioitu liian kielteisesti

Koronapandemian vaikutuksia kouluikäisiin nuoriin on arvioitu liian yksipuolisesti ja kielteisesti sekä usein menetelmällisesti puutteelliseen näyttöön …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x