Eläinsuojeluneuvojiin otetut yhteydet lisääntyneet

Vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat raportoivat lisääntyneistä lemmikkieläimiin liittyvistä yhteydenotoista. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista eläinsuojeluneuvojista kertoi lemmikkieläimiä koskevien ilmoitusten selvästä lisääntymisestä viimeisen kolmen vuoden sisällä. Suurin osa ilmoituksista koskee koiria ja kissoja.

Yli puolet vastanneista eläinsuojeluneuvojista on myös sitä mieltä, että lemmikkieläimiä koskevat tapaukset ovat muuttuneet vakavammiksi. Noin puolet neuvojista kokee myös, että lemmikkieläimiin kohdistuneet väkivaltatapaukset ovat lisääntyneet. Julmuus näyttää kohdistuvan erityisesti koiriin. Uutta kotia etsivien lemmikkien määrä on lisääntynyt viimeisen kolmen vuoden sisällä. Kyselyn teki SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

– Viime vuosina virinnyt tuntuma siitä, että lemmikkieläinten kärsimys ja hätä ovat lisääntymässä, näyttää pitävän paikkansa. Erityisesti eläimiin kohdistettu julmuus ja väkivalta ovat raskaita asioita kohdattaviksi, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Kissojen kohdalla suuri syy kärsimykseen on se, että omistajat laskevat leikkauttamattomat kissansa kulkemaan vapaana, jolloin ne pääsevät lisääntymään luontoon. Kissojen kontrolloimaton lisääntyminen mainittiin lähes jokaisen eläinsuojeluneuvojan vastauksessa.

– Sairaat, villiintyneet ja sisäsiittoiset kissat, joita kukaan ei hoida eikä halua omakseen, on räikeä eläinsuojeluongelma, joka johtuu suurelta osin tietämättömyydestä ja piittaamattomuudesta. Se työllistää käytännössä jokaista vapaaehtoista toimijaamme ja aiheuttaa kärsimystä ja kuolemaa vuosittain vähintään tuhansille kissoille. Ongelmaan on ratkaisuja, mutta käytännössä jälkien korjaaminen on jätetty vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden hoidettavaksi, sanoo Pulli.

Koira unohtuu omiin oloihinsa

Koirien kohdalla suurimmat ongelmat aiheuttaa se, että hankinnan jälkeen koiran eteen ei jaksetakaan nähdä vaivaa.

– Koira näyttää vain unohtuvan. Se jätetään yksin pihan perälle surkeisiin olosuhteisiin tai asunnon nurkkaan, pahimmissa tapauksissa parvekkeelle tai kiinni patteriin, ilman seuraa ja mielekästä tekemistä. Koiraa ei jakseta ulkoiluttaa eikä sille järjestetä mitään virikkeitä. Omistaja saattaa myös lähteä muutaman päivän reissuun ja jättää koiran oman onnensa nojaan. On selvää, että tästä seuraa haukkumista ja muita käytösongelmia, Pulli sanoo.

Toisena isona ongelmana vastauksista nousee koirien kova koulutus ja kurissa pito, myös suoranainen julmuus koiria kohtaan. Eläinsuojeluneuvojille ilmoitetaan usein väkivaltaisista koirankoulutusmetodeista, vaikka nykyisin tiedetään, että rangaistukset haittaavat oppimista ja huonontavat ihmisen ja eläimen välistä suhdetta.

– Osa lisääntyneistä ilmoituksista selittyy sillä, että lemmikkieläimiin kohdistuvista julmuuksista ilmoitetaan nykyään helpommin kuin aikaisemmin. Käsitykset eläimistä ja eläinten hyväksyttävästä kohtelusta ovat muuttuneet kovasti viime vuosikymmeninä ja aikaisemmin koiria oli tapana kouluttaa paljon kovakouraisemmin kuin nykyisin.

Ihmisten huono-osaisuuden seurauksena eläimet, erityisesti koirat joutuvat ilmoitusten mukaan kärsimään.

– Lukuisissa vastauksissa nousi esiin, kuinka ihmisten päihdeongelmat vaikuttavat eläimiin. Koiria lyödään ja potkitaan tai niiden hoito laiminlyödään täysin. Myös ihmisten varattomuus eläinlääkärikäynteihin on suuri ongelma. Eriarvoisuus on lisääntynyt ja monet huono-osaiset voivat yhä huonommin, mikä näkyy eläinten kohtelussa, sanoo Pulli.

– On aivan selvää, että ihmisten sosiaaliset ongelmat koskettavat kaikkia lemmikkieläinlajeja, mutta koirista ilmoitetaan helpoimmin, koska ne ovat helpoiten muiden ihmisten nähtävissä. Erityisesti pikkujyrsijöistä ja muista hiljaisista pieneläimistä tulee hyvin vähän ilmoituksia, mikä on huolestuttavaa, koska on tiedossa, että niidenkin kohdalla hyvinvointi on monesti huonolla tolalla.

SEYn eläinsuojeluneuvojat auttavat apua tarvitsevia eläimiä muun muassa neuvomalla ja tukemalla omistajia. Vakavat tapaukset viedään eläinsuojeluviranomaisille.

Katso myös

Verenpaine kannattaa mitata myös seisoma-asennossa

Kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitapahtumien riskitekijöistä. On arvioitu, että kohonnut verenpaine aiheuttaa …