Uniapnea on hoidettavissa oleva sairaus

Uniapnea on yleinen kansansairaus, jota moni sairastaa tietämättään. Hengitysliiton arvion mukaan 300 000–350 000 ihmistä sairastaa uniapneaa, mutta diagnoosi on vain murto-osalla heistä.

Uniapneaa on usein pidetty lähinnä ylipainoisten miesten sairautena. Uniapneaa sairastavat kuitenkin kaikenlaiset ihmiset: naiset ja miehet, ylipainoiset, normaalipainoiset ja hoikat, nuoret ja vanhat, korostaa Hengitysliitto.

– Uniapnean oireisiin kannattaa suhtautua vakavasti, ja unenaikaiset hengityskatkokset on aina tutkittava. Mitä aikaisemmin uniapnea todetaan, sitä enemmän pystyy itse vaikuttamaan sen hoitoon, sanoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

Tyypillisimpiä uniapnean oireita unenaikaisten hengityskatkosten lisäksi ovat jatkuva, myös päiväaikainen väsymys ja nukahtelu, kuorsaus ja suun kuivuminen, aamupäänsärky, keskittymiskyvyttömyys ja muistamattomuus, ärtyneisyys ja masentuneisuus, sukupuolivietin aleneminen sekä heräily tukehtumisen tunteeseen, lisääntyneeseen virtsaamistarpeeseen tai voimakkaaseen hikoiluun.

Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoverenkiertohäiriöön ja keuhkovaltimoverenpainetautiin. Uniapnea ja diabetes ovat myös yhteydessä toisiinsa, ja hoitamaton uniapnea on turvallisuusriski liikenteessä ja lisää työtapaturmien vaaraa.

– Onneksi uniapnea on hyvin hoidettavissa. Ylipainehengityshoito nykyisillä käyttäjäystävällisillä CPAP-laitteilla auttaa uniapnean oireisiin hyvin ja tehoaa nopeasti, jo 1–2 nukutun yön jälkeen, Puolanne kertoo.

CPAP-hoidossa hengitetään huoneilmaa ylipaineella maskin avulla, ja ilmavirta pitää hengitystiet auki unen aikana. Laitetta käytetään keskivaikean sekä vaikean uniapnean hoidossa.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x