Nuohouspalvelut uudistuivat vuoden 2019 alussa, kun piirinuohousjärjestelmä ja siihen liittynyt hintasääntely loppuivat. Nuohousuudistuksessa rakennuksen omistajan ja haltijan velvoite huolehtia tulisijan ja savuhormin säännöllisestä nuohouksesta säilyi entisenä. Myös nuohouksen määrävälit pysyivät ennallaan.
Nuohouspalvelun voi tilata haluamaltaan nuohousyritykseltä, koska nuohousyrittäjät voivat nykyään tarjota palvelujaan vapaasti koko maassa.
Nuohous on tehtävä vakituisessa asunnoissa vähintään kerran vuodessa ja kesämökeillä vähintään kolmen vuoden välein. Jos vapaa-ajan asuntoa ja sen tulisijaa käytetään ympäri vuoden, on nuohous tehtävä vuosittain.
Nuohoojan antama nuohoustodistus kannattaa säilyttää. Nuohoustodistuksella voi tarvittaessa osoittaa valvontaa tekevälle pelastusviranomaiselle, että rakennuksen nuohouksesta on huolehdittu asianmukaisesti. Nuohousyrityksellä ei ole enää velvoitetta ylläpitää nuohousluetteloa.
Piirinuohouksen päätyttyä loppui myös hintasääntely, joten hinta on hyvä varmistaa ennen tilausta. Nuohoojien työt lisääntyvät erityisesti syksyllä, vaikka nuohouksen voi hoitaa mihin aikaan vuodesta tahansa.
Nuohousuudistuksen seurantaryhmä
Nuohousuudistuksen seurantaryhmä on koonnut vuosien 2019-2020 seurantahavaintonsa toimintakertomukseen. Sen mukaan nuohouspalvelujen saatavuus ja hinta on pysynyt kutakuinkin ennallaan ja kuluttajat ovat olleet tyytyväisiä nuohoojiin ja nuohoustyön laatuun. Todellisia vaikutuksia on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida, koska nuohous toteutuu pääosin vuoden tai kolmen vuoden välein.
Sisäministeriön seurantaryhmän tehtävänä on edistää ja seurata nuohousuudistuksen toimeenpanoa, tukea nuohoukseen liittyvää viestintää sekä kerätä ja arvioida tietoa nuohousuudistuksen toteutumisesta ja vaikutuksista. Sisäministeriö on jatkanut nuohousuudistuksen seurantaryhmän toimikautta vuoden 2021 loppuun.