Myös supikoira voi saada koronan.

Minkki ja supikoira voivat saada koronatartunnan

Minkkitarhoilla Alankomaissa ja Tanskassa on ollut laajoja koronavirusepidemioita, joihin on liittynyt ihmisten tartuntoja. Tanskassa minkkitarhoilta on löytynyt muuntunut versio koronaviruksesta, joka on levinnyt minkeistä ihmisiin. Suomessa ei ole toistaiseksi todettu koronavirustartuntoja turkistarhojen eläimissä.

Meneillään olevan koronaviruspandemian aiheuttaja, SARS-CoV-2-virus tarttuu herkästi ihmisestä minkkeihin. Myös supikoira voi saada tartunnan. Minkeistä ja supikoirista koronavirus voi puolestaan tarttua turkiseläinten kanssa tekemisissä oleviin ihmisiin ja levitä turkistarhoilta eteenpäin.

Turkistarhoilla käynnistyvään näytteenottoon on valittu 30 tarhaa, jotka sijaitsevat kymmenessä eri kunnassa Pohjanmaan sekä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla. Kuntien valinnassa on huomioitu alueellinen ihmisten koronaepidemian tilanne ja minkkien tuotantomäärät. Näytteeksi otetaan itsestään kuolleita minkkejä, jotka kunnaneläinlääkäri toimittaa Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi. Seurantanäytteenotto on tarkoitus saada päätökseen viikon 47 aikana. Tulosten perusteella suunnitellaan jatkoseuranta, jolloin otetaan näytteet kaikista Suomen minkki- ja suomensupitarhoista.

Epäilystä ilmoitettava kunnaneläinlääkärille

Turkistarhaajan on ilmoitettava kunnaneläinlääkärille, jos tarhan eläimissä on koronavirustartuntaan viittavia oireita, kuten hengitystieoireita, ripulia tai lisääntynyttä kuolleisuutta. Jos turkistarhan eläimissä epäillään koronavirustartuntaa, kunnaneläinlääkäri ottaa tarhalta näytteet. Epäilyn perusteena voivat olla eläinten oireet, turkistarhan työntekijällä tai lähistöllä sijaitsevalla turkistarhalla todettu koronavirustartunta. Jos turkistarhalla työskentelevällä tai tarhan yhteydessä asuvalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta, tartuntatautilääkäri ilmoittaa siitä kunnaneläinlääkärille.

On tärkeää estää SARS-CoV-2-viruksen pääsy turkistarhoille. Koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi turkistarhoilla ei saa käydä henkilöitä, joilla on sairauden oireita, todettu koronavirustartunta tai epäily koronavirusaltistuksesta. Muiden henkilöiden kuin työntekijöiden käynnit tarhoilla on rajoitettava vain välttämättömiin. Jos käynnit ovat välttämättömiä esimerkiksi rehunkuljetuksen takia, on käynneissä noudatettava erityisiä hygieniatoimenpiteitä. Turkiselinkeino on ohjeistanut turkistarhaajia turva- ja hygieniatoimenpiteistä.

Jos turkistarhan eläimissä todetaan SARS-CoV-2-virusta, Ruokavirasto voi määrätä eläintautilain nojalla turkistarhan minkit ja supikoirat lopetettavaksi ”uutena vakavana eläintautina”. Lopettaminen määrättäisiin ihmisten terveyden suojelemiseksi, vaikka pääsääntöisesti tartunnat ovat muissa maissa levinneet ihmisistä minkkeihin eikä päinvastoin. Turkistarhan omistajan on mahdollista saada korvaus lopetettavaksi määrätyistä eläimistä eläintautilain mukaisesti.

Katso myös

Pörssisähkön hinta perjantaina 5. tammikuuta jopa 20-kertainen

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 poikkeuksellisen korkealle. Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x