Tunnistatko verkkokauppojen tuoteväärennökset

Ostosten teko verkossa voi johtaa väärennetyn merkkituotteen ostamiseen, jos ei ole tarkkana. Väärennetyt tuotteet voivat ensisilmäyksellä olla tyylikkäitä ja näyttää aidoilta. Pahimmassa tapauksessa sinulla on käsissäsi tuote, joka ei ole turvallinen ja voi sisältää terveydelle vaarallisia aineita.

Tuoteväärennösten ostamista ja myymistä koskevat säännökset ovat monissa Euroopan maissa ankaria. Esimerkiksi Italiassa turisti voit saada jopa 10 000 euron sakon väärennetyn tuotteen ostamisesta. Lisäksi tuoteväärennöksillä on epäsuotuisia taloudellisia vaikutuksia yhteiskuntaan ja tuoteväärennösmarkkinoilla pyörivät rahat kytkeytyvät usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Euroopan kuluttajakeskukset kautta Euroopan kampanjoivat tuoteväärennöksistä jakamalla vinkkejä, miten kuluttaja voi tunnistaa tuoteväärennöksiä.

Verkkokaupoissa on vaikea tarkastaa tuotetta ennen ostoa yksityiskohtaisesti, mutta voit kuitenkin pyrkiä varmistamaan tuotteen aitouden jo ennen ostohetkeä.

  • Tarkista myyjän tiedot, jos kyse ei ole aiemmin käyttämästäsi tai tunnetusta verkkokaupasta. Löydätkö muitakin yhteystietoja kuin verkkolomakkeen? Löytyykö katuosoite ja tieto, missä maassa myyjäyritys sijaitsee? Miten myyjään saa yhteyden, jos kaupanteossa tulee ongelma? Pelkän sähköpostiosoitteen tai postilokero-osoitteen varaan ei kannata laskea.
  • Vertaile tuotteen hintaa eri kaupoissa. Tuoteväärennöksiä myydään usein huomattavasti halvemmalla hinnalla kuin virallisen jälleenmyyjän verkkokaupassa. ”Hinta joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta” on usein tuoteväärennös.
  • Lue arvosteluja kyseisestä myyjästä. Käytä hakukonetta nähdäksesi, mitä muut kuluttajat kirjoittavat yrityksestä. Lue kommentit kriittisesti ja muista, että arviotkin voivat olla tekaistuja.
  • Näyttääkö verkkokauppa ammattimaiselta. Toisinaan väärennettyjä tuotteita myyvillä verkkosivustoilla on kirjoitusvirheitä ja kielioppivirheitä. Ovatko kuvat heikkolaatuisia vai näyttävätkö ne hiukan oudoilta? Tämä voi olla merkki siitä, että verkkosivusto myy laittomasti valmistettuja tuotteita, jotka ovat kopioita alkuperäisestä.
  • Tutustu verkkokaupan tilausehtoihin. Luotettava verkkokauppa kertoo selkeästi tilausehdot ja ohjeistaa kuluttajia, miten tulee toimia ongelmatilanteissa tai jos haluaa palauttaa tai vaihtaa tuotteen.
  • Jos olet ostamassa elektroniikkaa, etsi takuutietoja. Tarkista tuotemerkin valtuutetut jälleenmyyjät virallisilta verkkosivuilta. Tilaamalla tuotteen hyväksytyiltä jälleenmyyjältä varmistat, että ostamasi tuote on aito.
  • Kun maksat, varmista aina, että verkkosivustolla on turvallisen maksamisen tunnusmerkki. Maksa mieluiten luottokortilla. Tallenna aina maksu- ja tilausvahvistus.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x