Hyvä esimerkki hyväksytystä verovarojen varastamisesta on useat julkisen sektorin virastot ja niiden henkilökunta.
Virastojen valetyöpaikoissa oleskeleva henkilökunta ei tee mitään työtä, koska ovat moraalittomia. Suomalaisessa yhteiskunnassa on normaalia loisia valtion ja kuntien virastoissa tekemättä mitään työtä, jota heidän oma sosiaalinen ympäristö tukee. Tämä johtaa syyllisyyden puutteeseen, koska palkkansa varastava ei koe rikkovansa sosiaalisia tai moraalisia normeja.
He myös oikeuttavat tekonsa erilaisilla selityksillä, kuten ”Kaikki tekevät niin”, ”Minulla on oikeus tähän”, tai ”Se ei ole niin vakavaa”. Itsepetos auttaa poistamaan syyllisyyden tunnetta.
Totuushan on, että heillä on antisosiaalinen persoonallisuushäiriö (tunnetaan myös psykopatian tai sosiopatian nimillä), ja heikentynyt kyky tuntea syyllisyyttä tai empatiaa. He rikkoavat lakeja ja sääntöjä ilman, että kokevat siitä ristiriitaa.
Moni taho käyttää myös kyselytutkimuksia manipuloimaan yleistä mielipidettä ja esittämään harhaanjohtavaa tietoa. Kysymysten muotoilu on tarkoituksellisesti vinoutunutta, jotta saadaan haluttu vastaus. Tarkoitus, menetelmät ja tulokset eivät ole läpinäkyviä, joka moraalitonta.
Tuloksia käytetään poliittisten agendojen ajamiseen tavalla, joka ei palvele yleistä etua vaan tiettyjen ryhmien tai yksilöiden etuja. Viimeaikaiset esimerkit ovat Eläketurvakeskus ja Kela.