Toyota Mirai – tulevaisuus

Toyota Mirai on maailman ensimmäisen sarjavalmisteinen polttokennosedan. Ensimmäiset autot ovat saapuneet Eurooppaan, Iso-Britannian Bristoliin ja Belgian Zeebruggeen.

Maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen hybridi, Toyota Prius saapui Eurooppaan kesällä vuonna 2000, suurien ennakkoluulojen varjostamana. Kylie Minoguen “Spinning Around” hallitsi radioiden soittolistoja ja Google julkaisi uusia kieliversioita, mm. suomeksi ja ruotsiksi ja Rotterdamiin saapui ensimmäinen Eurooppaan myyntiin tullut täyshybridiauto.

Vuoden 2003 toukokuussa Toyota esitteli bensiini- ja sähkömoottoria käyttävän hybridiauton Prius HSDn, joka tuli EU-markkinoille vuoden 2004 tammikuun alussa. Suomessa auto tuli kaupallisesti saataville maaliskuussa 2004. Priuksen valmistus aloitettiin vuonna 1997, jonka jälkeen hybridijärjestelmää on kehitetty polttomoottorin tehoa kasvattamalla ja ajoakun ominaisuuksia parantamalla. Priuksen eri malliversiot ovat Prius Original, jota valmistettiin vuosina 1997-2000, sekä vielä vuonna 2001 vain Japanin markkinoita varten. Vuonna 2000 alkoi Classic-mallin valmistus. Classic-mallin erona edeltäjäänsä oli kehittyneempi hybridijärjestelmä, ulkoisesti malleissa ei ollut eroja. Classic-mallin Priuksia on tuotu Suomeen kaksi kappaletta esittely- ja tutkimuskäyttöön ja ne ovat edelleen maahantuojan käytössä.  ”Prius” on latinaa ja tarkoittaa edellä kulkemista. Se muodostuikin symboliksi autolle, joka lanseerattiin ennen kuin ympäristötietoisuus nousi todella merkittäväksi sosiaaliseksi trendiksi.

Nyt Euroopan markkinoille saapuu uusi merkittävä innovaatio, Toyota Mirai. Sana “mirai” on japania, ja se tarkoittaa tulevaisuutta. Priuksen tavoin myös Mirai on merkittävä autoalan pioneeri matkalla kohti puhtaampaa autoilua. Mirain käyttövoimana toimii vety, ja sen ainoa päästö on vesihöyry.

Mirai saapunut Iso-Britanniaan ja Belgiaan

– Tämä asettaa uuden virstanpylvään ympäristöystävällisessä autoilussa, ja olemmekin autoilun historian käännekohdassa. Toyota Mirai tuo uutta, puhdasta, turvallista ja nautittavaa autoilua seuraavaksi sadaksi vuodeksi polttokennoteknologiansa ansiosta. Odotamme innolla, että pääsemme luovuttamaan ensimmäiset Mirait asiakkaille syyskuussa. Olemme ylpeitä voidessamme tuoda Priuksen kaltaisen läpimurtoinnovaation Eurooppaan, Toyota Motor Europen varajohtaja Karl Schlicht toteaa.

Toyota Mirai on maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen polttokennosedan. Mirai esiteltiin ensimmäisen kerraan Euroopassa Geneven autonäyttelyssä kuluvan vuoden maaliskuussa, ja nyt se lanseerataan myyntiin Euroopan markkinoille. Japanin markkinoille Mirai lanseerattiin jo viime vuoden joulukuussa.
Toyota Mirai on maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen polttokennosedan. Mirai esiteltiin ensimmäisen kerraan Euroopassa Geneven autonäyttelyssä kuluvan vuoden maaliskuussa, ja nyt se lanseerataan myyntiin Euroopan markkinoille. Japanin markkinoille Mirai lanseerattiin jo viime vuoden joulukuussa.

Uuden Mirain myötä Toyotasta tulee myös polttokennoteknologian pioneeri. Se on pitkälti korkealuokkaisen insinööritaidon sekä syvällisen hybriditietämyksen ansiota. Toyota edistää vetyautoilua monilla tavoin. Se on mm. avannut tuhansia polttokennoteknologiaan liittyviä patentteja myös kilpailijoiden käyttöön, ja edistää tarvittavan vetyinfrastruktuurin rakentumista.

Mirai hyödyntää polttokennot ja hybriditeknologian yhdistävää TFCS-järjestelmää (Toyota Fuel Cell System) sekä Toyotan patentoimia vetysäiliöitä. TFCS-järjestelmä on selvästi energiatehokkaampi kuin perinteiset polttomoottorit, eikä se päästä lainkaan haitallisia CO2- tai muita pakokaasupäästöjä. Auton käyttösäde on samaa luokkaa kuin polttomoottorisilla autoilla ja tankkaaminen vie vain noin kolme minuuttia. Kuljettaja voikin odottaa samaa ajotapaa mihin on tottunut.

Mirain myynti Euroopassa alkaa ensi syyskuussa Iso-Britannian, Tanskan ja Saksan markkina-alueilla. Euroopan markkina-aluetta laajennetaan vuonna 2017 vetyinfrastruktuurin kehittymisen mukaisesti. Toyota ennakoi Euroopan vuosittaiseksi myyntimääräksi 50 – 100 autoa vuosina 2015 ja 2016. Mirain arvonlisäveroton hinta Saksassa on 66 000 €.

Mallin myynti Euroopassa tulee koskemaan alkuvaiheessa vain rajoitettuja markkinoita, joihin Suomi ei kuulu. Suomessa on kaksi vedyntankkausasemaa, joista toinen sijaitsee Voikoskella ja toinen Helsingin Vuosaaressa. Woikoski Oy on ilmoittanut avaavansa kolmannen vetyaseman Etelä-Suomeen vuonna 2015. Maailmassa vetyasemia on tällä hetkellä muutamia satoja, mutta määrä on kasvussa, sillä vetyautojen massavalmistus on alkamassa, ja autot tulevat pian kuluttajienkin saataville.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x