HUSin yhtymähallitukselle esitetään koko henkilöstöä koskevien yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä osana vuoden 2025 talousarviovalmistelua.
HUSissa on käynnissä laajoja sopeutusohjelmia. Henkilöstöön kohdistuvilta toimenpiteiltä ei voida välttyä ja niillä tavoitellaan 50 miljoonan euron säästöjä. Tämä tarkoittaa enintään noin 990 henkilötyövuoden vähennystä. Neuvottelujen piiriin kuuluu noin 28 000 henkilöä. Yhtymähallitus kokoontuu 19.8. käsittelemään vuoden 2025 talousarviovalmistelua ja talouden sopeuttamista vuosina 2025–2027.
Vuoden 2025 sopeutustarve 140 miljoonaa euroa
Kesäkuussa HUS kertoi, että yhtymäkokous on päätöksellään leikannut vuoden 2025 talousarviokehystä 43 miljoonalla eurolla. Talouden sopeutustarve jo ennen yhtymäkokouksen päätöstä oli 55 miljoonaa euroa. Myös vuoden 2024 alijäämä on katettava vuonna 2025.
Tammi–kesäkuun toteuma alittaa talousarvion jo 34,6 miljoonalla eurolla, joten on todennäköistä, että koko vuoden tulos tulee olemaan ennustettua heikompi käynnissä olevista talouden tasapainottamistoimenpiteistä huolimatta. Tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2024 tulos on noin 70 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Kokonaissopeutustarve vuodelle 2025, huomioiden myös laskennalliset sopeutustarvetta vähentävät tekijät, on arviolta 140 miljoonaa euroa. Vuosien 2025–2027 kokonaissopeuttamistarve nousee yhteensä 508 miljoonaan euroon.
Pysyviä säästöjä haettava myös henkilöstöstä
Yhtymähallitukselle esitetään koko henkilöstöä koskevien yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä välittömästi. HUSissa on jo ennestään käynnissä mittavat sopeutustoimet sekä rekrytointikielto.
– Vuoden 2025 talousarviokehys ja siihen sisältyvä noin 140 miljoonan sopeutustarve ei jätä meille vaihtoehtoja. Nyt säästöjä on valitettavasti haettava laajasti myös henkilöstöstä, sanoo talousjohtaja Jari Finnilä.
Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena on 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt, mikä tarkoittaa enintään noin 990 henkilötyövuoden vähennystä. Neuvottelujen piiriin kuuluu noin 28 000 henkilöä.
Henkilöstöön kohdistuvat sopeuttamistoimet voivat muun muassa käsittää irtisanomisia ja/tai osa-aikaistamisia, mutta vaihtoehtoisia ratkaisuja haetaan laajasti muun muassa tehtävien täyttämättä jättämisellä, tehtävänkuvien muutoksilla ja määräaikaisten palvelussuhteiden tarkemmalla arvioinnilla. Vaikutuksia voi olla myös esimerkiksi tehtävänkuvaan, työntekopaikkaan, työaikamuotoon tai palkkaukseen.
HUS ja neljätoista hyvinvointialuetta ovat saaneet Valviralta määräyksen saattaa kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy lainmukaiseksi viimeistään 31.3.2025. HUSin sopeuttamistoimet kohdistuvat näin ensisijaisesti muuhun kuin välittömään potilastyöhön.
Tavoitteena on saada henkilöstön ja henkilöstöjärjestöjen kanssa käytävät neuvottelut päätökseen lokakuun loppuun mennessä.
– Yhteistoimintaneuvottelut herättävät ymmärrettävästi henkilöstössämme epätietoisuutta ja huolta. Pidämme henkilöstön ajan tasalla viestimällä prosessin etenemisestä säännöllisesti intrassa, sanoo toimitusjohtaja Matti Bergendahl.