Valtiovarainministeri Riikka Purra. (Kuva: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia).

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Talouden epätasapaino vaatii säästötoimia ja asennemuutosta

Suomen talouden kasvunäkymät ovat heikot, vaihtotase kroonisesti alijäämäinen, ja julkisen talouden alijäämä rikkoo jo reippaasti EU:nkin sallimat rajat.

Vaikean taloustilanteemme ohella hallitus joutuu toimimaan erittäin vaikeassa turvallisuusympäristössä, valtiovarainministeri Riikka Purra muistuttaa.

– Lumien sulaessa itärajan tilanne on arvaamaton ja epävakaa, ja rajaturvallisuus herättää aiheellisesti paljon kysymyksiä. Kokonaisturvallisuuden heikentynyt tilannekuva vaatii lisää taloudellisia resursseja jo valmiiksi hankalassa taloustilanteessamme.

– Valtion ydintehtävät on turvattava kaikissa olosuhteissa. Valtion ydintehtäviin kuuluu ennen muuta sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden varmistaminen. On kuitenkin hyvä muistaa, että valtion ydintehtävien turvaaminen edellyttää kestävää julkista taloutta. Palkat pitää maksaa, ja maanpuolustuksen sekä esimerkiksi rajaturvallisuuden resurssit on turvattava.

Purra toteaa, että lisäksi Suomen kansantaloutta ja julkista taloutta vaivaavat myös viimeisen 15 vuoden aikana toteutetun heikon talouspolitiikan ohella ulkoiset tekijät. Koko Eurooppa ja EU on melko näivettyneessä tilassa.

– Heikko talouskehitys EU:ssa näkyy vientivetoisessa kansantaloudessa meillä heikentyneinä verotuloina. Kun BKT ei kasva, myös valtion verotulot kehittyvät heikosti.

Poliittiset lakot pahentavat taloustilannetta

– Melkein kuukauden jatkuneet ammattiyhdistysliikkeen masinoimat poliittiset lakot tulevat pahentamaan tilannetta entisestään, sillä lakkojen taloudellinen vaikutus ei vielä näy käsillä olevassa verotuloarviossa.

– Suomen kansa on antanut tälle eduskunnalle mandaatin uudistaa Suomen jäykkiä ja aikansa eläneitä, korporatistisia rakenteita. Tämä hallitus nauttii laillisesti valitun, demokraattisen eduskunnan luottamusta. Tämä hallitus tekee lakiehdotukset – ei ammattiyhdistysliike. Tämän luulisi olevan oikeusvaltiossamme itsestäänselvyys. Lakien säätämisessä ei ole valtiosäännössämme varattu erikseen veto-oikeutta työmarkkinajärjestöille.

Purra korostaa, että työmarkkinoita on pakko uudistaa, koska talous ei ole kasvanut juurikaan viimeisen viidentoista vuoden kuluessa.

Katso myös

Pääministeri Orpo ja EU-komission puheenjohtaja von der Leyen vierailivat Suomen itärajalla

Pääministeri Orpo ja komission puheenjohtaja von der Leyen kävivät Imatran rajanylityspaikalla tutustumassa Suomen itärajan tilanteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x